Obyvatelé Čelkovic si můžou oddechnout: rekonstrukce Švehlova mostu, která se táhla o víc jak půl roku déle, něž byl původní plán, je konečně u konce.

Situace se výrazně podepsala na nárůstu provozu v Čelkovicích. Místní proto teď s potěšení kvitují znovuotevření mostu. Patří mezi ně i Tereza Marešová, jež v Čelkovicích bydlí od narození a se situací posledních měsíců byla silně nespokojena.

„Ten nárůst provozu byl neuvěřitelný. Značná část řidičů se také k sobě nechovala zrovna ohleduplně. Změna, ke které s znovuotevřením Švehlova mostu došlo, je jasně vidět. Konečně je tu zase klid,“ uvedla Tereza Marešová.

Oprava Švehlova mostu.
Rozhodnuto: kraj musí na Švehlův most vypsat nový tendr

Most se pro provoz i chodce uzavřel loni 30. března. Již před prázdninami ale práce téměř ustaly a firma se zmítala ve finanční krizi, až následně spadla do konkurzu. V srpnu kraji již bylo jasné, že zakázku za 30 milionů brněnský SDS Exmost nedokončí a bude muset najít jinou.

Přes zimu byl most zakonzervován, od jara opět začali s rekonstrukcí. Místo SDS Exmost ji však dokončila stavební firma Firesta Fišer. 

Most tak byl uveden do provozu se zpožděním osmi měsíců oproti původnímu plánu.
„Bylo to vážně skoro k nepřežití. Jsme tu zvyklí na klid, a ne na to, aby se kvůli projíždějícím autům ani nedala přejít silnice,“ sdělil nám postarší muž na zastávce MHD.
Tereza Marešová jeho slova potvrzuje. „Dřív tu jezdilo jedno auto za druhým, teď se situace hodně zklidnila,“ uzavřela.