„Dostali jsme celkem pětatřicet tisíc korun, které do konce letošního roku použijeme na úhradu provozních a mzdových nákladů," naznačila Šticová využití dotace.

Co bude v příštím roce ale neví. Stále se však bude snažit získávat peníze z dotací. Bez nich je podle ní ošacovací středisko neudržitelné. „Jsme zahrnuti v komunitním plánu jako doplňková služba. Sociálně slabých lidí neustále přibývá a alespoň tímto způsobem se o ně musíme postarat," dodala Marie Šticová, která netajila radost, že se na ně štěstí alespoň pousmálo.

10 kusů na měsíc

V pondělí se tak provoz rozjede ve starých kolejích. Lidé sem mohou opět začít nosit starší oblečení, boty, lůžkoviny, hračky i školní potřeby, které poslouží například bezdomovcům, Romům, lidem propuštěným z vězení či zdravotně postiženým. Ti mají na základě potvrzení o příjmu sociální podpory nárok na deset kusů oblečení za měsíc.

„V současné době Tábor žádné jiné ošacovací středisko nemá a je tedy v našem zájmu zachovat základní humanitární službu, která je zde roky zavedená, funkční a pro sociálně slabé občany životně důležitá," říká zastupitelka Michaela Petrová, která mezi kolegy zastupitele s návrhem na udělení dotace přišla.

Ošacovací středisko sídlí v Kvapilově ulici v parčíku za bývalou Družbou. Věci lze nosit v pondělí od 8 do 12 hodin a od 13 do 16 hodin, ve středu od 8 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin a v pátek od 8 do 12 hodin.

Lucie Janečková