Budějovická ulice nemá odpůrce. Její rekonstrukci chtějí jak politici, tak občané. Jednoznačně se má stát jednou z priorit města, kterou je třeba k realizaci dovést co nejdříve. Nově už by oprava neměla být jen kosmetická, ale pod povrchem důkladná.

Rozštěpená radniční koalice dává v tomto čase dohromady investiční priority, na nichž se bude schopna a ochotna dohodnout. Starosta Jiří Fišer oznámil, že mezi zastupitele opět půjdou s opravou nejdůležitější tepny v Táboře.

„Právě proběhly další porady na toto téma. Půjde 
o komplexní řešení uličního profilu včetně plnohodnotné rekonstrukce sítí, tedy včetně kanalizace," potvrdil starosta. Právě kanalizace je proti nedávno okleštěnému projektu návratem k původním plánům. Budějovickou ulici teď starosta 
16. května předloží kolegům v radě a o dva dny později ke konzultaci zastupitelům. 

U občanů má vylepšení průjezdu centrem jednoznačnou podporu. V anketě TD ji včera do 15 hodin podpořilo 91 procent z bezmála stovky hlasujících. Ruku pro ulici zvedá i místostarostka pro dopravu Michaela Petrová.
„Je v špatném stavu, hlavně chodníky, na nichž se tvoří louže. Špatné jsou ale i sítě," říká. S ohledem na obyvatele předloží rozfázování prací. „Chci několik etap, tím by si Tábor vždy na chvíli oddychl a až v příštím roce bychom udělali další kus." 

Největší změnou proti okleštěnému plánu je tedy výměna rozvodů kanalizace. Dopravní uspořádání na povrchu vozovky ale bude víceméně kopírovat současný stav. Neplánují se tedy ani cyklostezky, ani preferenční pruhy. Plynofikace ulice zůstává v platnosti.

O nápravě ulice se hovoří dlouhá léta, již v roce 2006 jsme psali, že hned tak nezačne. A přípravy skutečně začaly až za tři roky. Stavební povolení město získalo až v roce 2013. Nezabránilo však tomu, že zastupitelé navrhované řešení ulice shodili pod stůl. Stejný osud pak potkal novou studii o rok později.
Do ní radnice nyní nechala zapracovat připomínky a vypracovat tři varianty rekonstrukce. Všechny mají mírné odchylky, v dopravě se ale nemění.

„Tam, kde je to možné se přidá parkovací místo, či strom. Ale nijak razantně. Podstatné je udělat to, co je pod povrchem, aby při případných úpravách v budoucnu se nemusela celá ulice znovu rozkopat," dodává Jiří Fišer.
Cílem vedení města teď bude získat v zastupitelstvu většinovou shodu k dalšímu postupu a pak také vyjednat s Jihočeským krajem, coby majitelem silnice, spolupráci i finanční podporu.

Kanál úplně nehoří, ale je vhodné ho vyměnit 

Jak to vypadá pod povrchem Budějovické ulice? Každý rok nechává do svého nitra nahlédnout pracovníky Čevaku při havárii vodovodu. O stavu potrubí hovořil vedoucí provozní oblasti Sever společnosti Čevak Milan Křiklán.

V jakém stavu jsou rozvody vody a kanalizace pod Budějovickou ulicí.
Neřekl bych děs ani běs, ale to, že rozvody pro vodu jsou horší než kanalizace. Tu jsme si loni kamerovali od křižovatky s Údolní ulicí až na Křižíkovo náměstí a až nás to překvapilo, ale všechno je v pořádku. Slabší místo je u křižovatky s Husovou ulicí, jinak je kanál v pořádku.

Kdy se naposledy tohle potrubí měnilo?
Rok přesně nevím, ale bylo to v 70. letech.

Po tolika letech je už víc než nutná další výměna?
V této chvíli to z našeho pohledu není potřeba, ale když se shodnou na rekonstrukci Budějovické ulice, tak je nutné vyměnit i kanalizaci. Když se to neudělá, tak kdy se k tomu pak vrátí, za třicet let? Takže to řeknu takhle: kanalizace v současné době nehoří, ale je dobré ji vyměnit.

A platí to i pro vodovod, kde potrubí stále praská.
Jistě, tahle ulice je dopravně nejzatíženější komunikací, takže stále pracuje a vodovod také není položen tak hluboko jako kanalizace.

Má se stát rekonstrukce ulice prioritou města?

Ladislav Novotný, zastupitel TOP 09: Určitě má být prioritou. Opravit se měla už dávno a s výměnou kanalizace také souhlasím. Byť by si město muselo vzít úvěr.

Olga Bastlová, místostarostka ČSSD: Myslím, že má být naší prioritou, je to hlavní tepna užívaná i chodci a chodníky tam jsou podstandardní. Budu mít ale připomínky.

Ladislav Šedivý, zastupitel za KSČM: Určitě by ji mezi priority měli zařadit, ale nevím, kterou variantu. Je to velmi využívaná krajská silnice. S výměnou kanalizace to bude dražší a delší.