Veřejnost si mohla výstavu prohlédnout od 9 do 17 hodin, návštěvníci mohli vidět široké spektrum ušlechtilých plemen. Kapacita vystavovaných hlodavců byla omezená, a proto si chovatelé museli s registrací pospíšit. Více než sto morčat by se do foyer restaurace nevešlo. „Uzávěrka přihlášek byla 2. května a bylo nutné uhradit i poplatky jako startovné a klecné,“ upřesnila Eva Švecová.

Jednalo se o DUO výstavu, což znamená, že každému zvířeti se dostalo dvojího bodování a jeho umístění se poté počítalo z průměru. Hlodavce v průběhu dne hodnotila odborná porota ve složení Petra Tomášková a Ing. Eva Levá. „Morčata se posuzují z několika hledisek, u každého se hodnotí typ a stavba těla, hlava, oči, uši, srst či kůže, kondice a prezentace. Podle druhu se řeší specifika plemene a specifika barvy a kresby, hodnocení hlodavce s průkazem má tedy sedm položek. U mazlíků se zkoumá navíc připravenost a péče, ale ty tu dnes nemáme,“ upřesnila chovatelka.

Dětská liga Táborska tuto sobotu pořádala již třetí ročník orientačního závodu v lese kolem Plánských pískoven.
OBRAZEM: Děti běžely orientační závod v Plánských pískovnách

Na morčata a jejich majitele čekala ocenění v podobě stužek, chovatelských potřeb a pro celkového vítěze i pohár. Vystavovatelé ukazovali, jak pečlivě se o své svěřence starají, před bodováním vyčesávali a krémovali, aby zrovna jejich odchovanec udělal dojem. K porotkyním se už každé morče dostalo upravené a na „královském“ podnose.

Návštěvníci si na výstavě mohli morče i zakoupit, byla zde nabídka mláďat ve věku 6 až 7 týdnů. Vystavená zvířata byla opravdu rozmanitá, v přepravních boxech a klecích přežvykovala seno dlouhosrstá, krátkosrstá i úplně hladká plemena tzv. skinny. Nejvíce oceňovaly výstavu děti a u stánku s tombolou vytvořily během chvíle dlouhou frontu, dospělí si zase pochvalovali občerstvení.

Lenka Pospíšilová