Konal se v pořadí 6. ročník akce s názvem Vodnický kaňoning. Nadšence neodradilo ani malé množství vody v Lužnici a na své kánoe a rafty společnými silami nasedli po 10 hodině u Restaurace Paluba.

Tradiční happeningová vodnická výprava se letos konala o něco později. „Běžně se na vodu vydáváme koncem června, ale letos jsme to museli kvůli slavnostem posunout až na prázdniny,“ podotkl organizátor František Doubek. Nejvíce účastníků měli předloni. „To nás jelo celkem sto čtyřicet dva, pro letošek je účast kvůli dovoleným slabším, ale i tak si to hodláme užít,“ vysvětlil. Pohodová plavba nemá jediný cíl, ale cestou každoročně zastavují na oběd. „Letos máme zastávku v kempu Pohoda v Roudné, protože chata Na Černé, kde stavíme běžně, je momentálně v rekonstrukci,“ vysvětlil změnu v programu.

Cesta je pro ně spíše takový odpočinek a relax, žádný závod a stres. „Po cestě hodně soulodíme, povídáme si, užíváme si poklidnou jízdu, také se hraje na kytaru a zpívá,“ osvětlil průběh plavby. Předpokládaný příjezd do Plané je vždy kolem 17. hodiny, tím však zábava nekončí. „V plánském Sportovním cestru za řekou pokračuje zábava i večer a vždy hraje i živá hudba,“ ukončil vyprávění František Doubek. Zúčastnit se plavby může každý, jen je třeba předem si zamluvit loď. I laik je zde vítaný a dozví se mnoho zajímavostí, například, co je to koníčková, jak správně překonat jez či že nejlepší ochranou pro mobil je kondom, a že cvaknout se není žádná ostuda, ale spíše zábava.

Lenka Pospíšilová