Aby si škola nad rámec běžné školní výuky angličtiny takový luxus mohla dovolit, musela najít spřízněnou duši, která zajistí financování. Tou se ukázala sama obec, přičemž rodiče nepovinný kroužek nestojí ani korunu.

„Pan ředitel školy s tímto nápadem přišel, a mně se líbil," říká starosta obce Ladislav Stejskal. To by však nestačilo. Souhlas museli dát i zastupitelé, neboť z obecní kasy za jeden školní rok odejde kolem 160 tisíc.

„To se podařilo, neboť jsme chtěli vesnické malotřídce dát další bonus k tomu, aby sem rodiče děti dávali," dodal starosta, který věří, že děti tímto způsobem ztratí ostych mluvit s cizincem. Obec rodičům pomáhá i pětitisícovým příspěvkem na výbavu pro prvňáčka.

S výukou angličtiny touto metodou začali ve škole minulý týden a jak řekl ředitel školy Petr Cába, přihlásily se téměř všechny děti.

„Myslím, že jen tři děti se nepřihlásily. Lektor vůbec neumí česky, ale již děti chválí, že reagují a že již i prvňáci umějí pár slovíček ze školky," uvedl ředitel Cába.

Kroužek angličtiny je určený pro všechny školáky od první do páté třídy. Společnost, jež zajišťuje lektory, dodá učebnice a pomůcky a dvakrát za pololetí s dětmi natočí video. To si pak rodiče mohou pustit na internetu a posoudit, jak si jejich ratolesti vedou. Na konci roku pak děti dostanou doklad o absolvování kurzu.

Wattsenglish

•britská společnost specializující se na výuku angličtiny metodou, založenou na osvojování si řeči přirozenou cestou
• jazyk děti učí kvalifikovaní lektoři, výhradně rodilí mluvčí
• spolupracuje již s více než 300 školami a školkami
• akreditaci od MŠ získala v roce 2007
• společnost každoročně pořádá letní tábory s rodilým mluvčím