Menší obce na Táborsku by uvítaly výměnu desítky let starých, nevzhledných chodníků. Na to ale obvykle chybí peníze a nedaří se jim získat ani dotace. Tak je vsi dávají pomalu dohromady z vlastních prostředků metr po metru.

„Chodníků v obci máme jen nepatrně. Začínáme je vyměňovat za zámkovou dlažbu. Problém je v tom, že se nám nepodařilo získat letos žádné dotace, takže se opravy dělají postupně podle financí," upřesňuje situaci v Radeníně starosta Jaroslav Kraus.

I přesto se Radenínští rozhodli zrekonstruovat letos alespoň dvacet metrů cest. Při posledních opravách jim ale ztížili práce památkáři.

„Renovovali jsme chodník okolo pivovaru. Památkáři nám ale zakázali položit zámkovou dlažbu. Po dohodě s nimi jsme nakonec udělali kamenný chodník a zelený pruh," vysvětluje Jaroslav Kraus.

Podobnou situaci mají i v Tučapech. Místní obyvatelé by rekonstrukci samozřejmě uvítali. „Chodníky se v minulosti stavěly v rámci nějaké akce „Z". Postupně se je obec snaží dávat dohromady, ale většinou jsou tady ještě staré. Opravené jsou ale již například „Na Nouzi". Vím, že se obec snaží sehnat dotaci a několikrát o ni už v minulosti žádala," říká Jiří Kubeš.

Letos se ale Tučapští nové pokládky ještě nedočkají. Vedení obce ji ale do budoucna chystá. „Rekonstrukci plánujeme, ale letos se za pomoci zaměstnanců obce uskuteční pouze běžné opravy," říká starosta Pavel Novák.

Na pokládku chodníků nemají ani pomyšlení v Ratajích u Bechyně. Vedení obce totiž aktuálně řeší dostavbu vodovodu. O nových cestách popřemýšlí, až budou práce hotové. „Pro nás je klíčový nový vodovod. Chodník tu máme pouze jeden, který je v dobrém stavu. Na nějaká místa by se určitě chodník hodil, ale to není v tuto chvíli aktuální," vysvětluje starosta Roman Šafránek.

S jeho názorem souhlasí i místní občané. „Máme chodník akorát od prodejny ke kostelu a jinak se nové nepokládají, protože se bude dělat kanalizace. Za další chodníky bych byla ráda, ale nemá smysl je budovat, dokud není hotový vodovod. Akorát by se zbytečně rozvrtaly," shrnuje obyvatelka Ratají, která si nepřála jmenovat.

Spokojení jsou například lidé v Krtově.

„Před několika lety nechala obec udělat zámkovou dlažbu okolo prodejny a úřadu. Ani na ostatních cestách ve vsi si lidé nohy určitě nezlomí," spokojeně popisuje obyvatelka Jana Sudová.

Další informace o dění ve vsích na Táborsku uveřejníme v Deníku 6. června.