Osmdesát procent jsme dali tomu, že firma Swietelsky se s prohrou ve výběrovém řízení nespokojí a obrátí se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jak nám včera jednatel společnosti Petr Čížek potvrdil, podnět již právníci připravují a dnes má odejít.

V Táboře je tento jejich postup spojován se zakázkou obnovy Jordánu, ze které bylo spojení Swietelsky, Strabag a Pavel Hron vyloučeno.
„To je hloupost, nejde o žádnou mstu za Jordán. Ale jak jsou na nás přísní investoři, musíme být přísní i my. Máme za sebou tisíc lidí, pro které musíme shánět práci,“ vysvětluje Čížek.

Vedení firmy je ale přesvědčeno, že zadavatel soutěže se zachoval protizákonně, když nehodnotil všechny podmínky, které v soutěži stanovil. Pod pojmem zadavatel je však nutné vidět tři subjekty – Tábor, kraj a Vodárenskou společnost Táborsko. Sporný požadavek na doložení kvality obalové směsi dokonce Tábor odmítal. „Říkali jsme, že je diskriminační, ale kraj na něm trval,“ říká za Tábor šéf investic a strukturálních fondů Karel Hotový.

Podle Petra Čížka v tom případě buď vůbec takto výběrové řízení neměli vypisovat, nebo soutěž zrušit.

Firma však rozporuje i další záležitost. „Bylo jasně dané, že musíme respektovat cenu za dodávku části uměleckého díla. Jeden z uchazečů ji snížil, čímž snížil i svoji nabídkovou cenu. Uvedl, že se spletl a město to akceptovalo. To je také protizákonné, měl být vyloučen. Omyl nesmí ovlivňovat cenu,“ říká Čížek.

Do boje o regulérnost soutěže jsou připraveni investovat. Úřadu pro ochranu soutěže musí složit kauci ve výši jednoho procenta z jejich nabízené ceny za opravu Křižíkova náměstí, tedy 395 tisíc.

„Pro nás to je veliká komplikace, která bortí naše představy o postupné realizaci Křižíkova náměstí, protipovodňových opatření a Budějovické ulice. Když se akce sejdou, zhorší se komfort života ve městě,“ dodává starosta Jiří Fišer.

Pokud se náměstí přehoupne do příštího roku, setká se se stavbou protipovodňových opatření v Lužnické ulici.