Územní plán počítá sice v lokalitě Nad Hejtmanem s novou zástavbou, ale někteří obyvatelé s tímto záměrem nesouhlasí. Vedení města se proto snaží najít kompromis.

„V ulici Okružní vznikají nové bytové domy. V lokalitě Nad Hejtmanem jednáme s Tomášem Blahou o prodeji pozemku. Na něm chtěl původně vybudovat šestadvacet garáží," říká místostarosta Jiří Rangl a dodává: „Požadovali jsme, aby garáže zasadil do zeleně, a takto to zastupitelé schválili. Investor ale přišel s novým plánem a podal si žádost o změnu záměru."

Podle nového návrhu by na pozemku nestály garáže, ale dům o dvanácti bytech.

Již před dvěma roky vystoupili lidé z ulice Bydžovská, kteří si stěžovali na velikost domů. Zastupitelé proto přijali usnesení, že bytovky nesmějí mít větší výšku než dvě poschodí. Tu nově předložený záměr zachovává, ale rozměry jsou větší než u ostatních budov. „Rada města se domluvila, že pokud stavitel vytvoří další parkovací místa a zeleň, tak bychom návrh v podstatě podpořili," vysvětluje okolnosti Rangl.

Právě v podpoře návrhu Tomáše Blahy viděli někteří zastupitelé a občané lokality problém. „Další stavba pro nás znamená ztrátu soukromí, budeme si koukat do talířů," rozčilovali se někteří místní na posledním zastupitelstvu. Místo bytů by si představovali spíše park.

„Vedení by to mělo vyřešit tak, aby byla spokojenost na všech stranách. Osobně bych viděl na místě nejraději park. Když bytovku, tak menších rozměrů," sdělil svůj názor občan Jaroslav Šimák.

Nakonec se zastupitelé dohodli, že jsou ochotni podpořit stavbu domu pouze o šesti bytech, tedy poloviční. „Pokud stavitel přijme naše podmínky, tak mu pozemek prodáme," říká Jiří Rangl.

V tom investor nevidí řešení a rozhodnutí zastupitelů prozatím oficiální formou nedostal. „Slyšel jsem o změně v mojí žádosti. Jsem ochoten ji přijmout, ale pouze za okolností, že se sníží cena pozemku. Investiční náklady jsou 2,1 milionu na šest bytových jednotek a garážových stání. Koupě pozemku je podmíněná výstavbou 20 parkovacích míst. To je investice další dva miliony. Ekonomicky je to nepřijatelné,"řekl Tomáš Blaha.