„Loni jsme opravovali vazby starých knih, ale bylo to pro děti náročnější. Tvorbu kroužkových bloků si užívají a doufáme, že příští rok za námi pan Těsnohlídek opět zavítá," sdělila Olga Dušková za Okrašlovací spolek Nadějkov, který společně se zdejší farností dílnu realizuje.

Kreativní tvorba

Pro začátek je nutné si rozmyslet formát notesu a každý list papíru na řezačce zarovnat podle požadovaného rozměru. K tomu může místo řezačky posloužit i pravítko a odlamovací nůž. Obě desky, vrchní a spodní, mohou být například z kartonu a rozměr je zhruba o tři milimetry větší než listů.

„Chtěl jsem dát dětem najevo, že to není žádná tovární výroba a mohou při ní tvořit a říci si, co chtějí. Vždy je potřeba notes i knihu ořezat a vše navzájem přizpůsobit. Jde vyrobit jakýkoliv rozměr a i tvar," přiblížil knihař, proč nelze ořez papírů vynechat.
Poté stačí obkreslit kartonové desky na barevné plátno či ozdobný papír, podle toho jaký motiv si na notesu přejete, dva centimetry z každé strany přidat a vystřihnout.

„Polep na desky lze dělat prakticky z čehokoliv. Děti v tomto případě omezuje jen jejich fantazie. Materiál ale musí jít ohnout. Na vystřižený tvar naneseme lepidlo a karton vložíme přímo doprostřed. Tam, kde papír přečuhuje, ho několik milimetrů nad kartonem v rozích zastřihneme," vysvětluje další postup Jaroslav Těsnohlídek.

Pak už stačí jen ohnout na druhou stranu. I vnitřek opět polepíme papírem a zatížíme.
Vše je tedy připravené ke svázání. Nutné je svazek proděrovat a svázat koupenými kroužky. „Třicet dírek v řadě doma bez děrovačky neuděláte, takže ani notes. Existují ale jiné způsoby pevných vazeb, které si lidé mohou sami zkusit," sdělil knihař.

Práce na notesu zabrala několik hodin, ale z výsledku byli všichni nadšení. Jak se děti shodly, nejtěžší pro ně bylo lepení. „Nejlehčí bylo děrování a nejtěžší lepení. Musíte dávat pozor, abyste si nic neumazali, vše podkládat novinami a furt je měnit za čistý. Když jsem ohýbala plátno přes karton, nechtělo mi držet a musela jsem ho několikrát natírat lepidlem. Lepidla musí být tenká vrstva. Hrozně mě to bavilo," zhodnotila jedenáctiletá Nela.

I desetiletá Stázka byla nadšená: „Je to úplně super a hrozně jsem si to užila. Notes, co jsme si vyrobili, se mi líbí. Těžké bylo lepení, aby nikde nezůstaly bubliny a nejjednodušší řezání a stříhání," míní.
Podle Amálky (10), která Jaroslava Těsnohlídka značně zaměstnávala, tvorba notesu nebyla nic složitého.