V dostavbě dálnice a dořešení sporu mezi majiteli Motocentra a investorem jihočeské dálnice v Táboře už padlo nepočítaně termínů. Ani jeden se zatím nepodařilo naplnit, na papíře zůstal i ten letošní 31. leden.

Tento poslední lednový den vypršela dvouletá lhůta, kterou Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dostalo na ukončení sporu s bratry Bratránkovými, kteří mají s dalším spoluvlastníkem u dálnice, dříve jen obchvat Tábora, pneuservis a prodejnu motorek. Provozovny dálnicí zůstaly bez příjezdu. Ani dva roky však investorovi stavby – ŘSD na dohodu, jak z této situace ven,  nestačily.

Ministerstvo dopravy, které vystupuje i jako speciální stavební úřad, mu teď termín prodloužilo o rok. Nejpozději do 31. ledna příštího roku má ŘSD předložit řešení: zajistí novou přístupovou cestu, nebo podnikatele odškodní. „Říkal jsem to už tenkrát, že to nestihnou a termín si prodlouží, tak to udělali," říká Pavel Bratránek, který na dohodu se státem už nevěří.

Do vyplacení odškodného, kterého se bratři domáhali i soudně, se ale nikomu nechce, takže jako přijatelnější se jeví nová silnice, která by k objektům vedla z Měšic. „Zajištění připojení Motocentra z městské části Měšice je nejvýhodnějším řešením," potvrdil mluvčí ŘSD Jan Studecký.
Nejen pro lidi z Měšic je to ale nejméně přijatelné řešení. „To vůbec nepadá v úvahu, všem by nám to tu vadilo, tady je silnice úzká, takže auta by lidem jezdila pod okny," říká za místní Marie Krejčová.

Se spojnicí z Měšic již dříve nesouhlasily také Tábor a Jihočeský kraj. Přesto si ŘSD v lednu podalo na táborský stavební úřad žádost o územní rozhodnutí ke stavbě.

„Žádost si podali, ale měla mnoho nedostatků, tak jsme je vyzvali, aby ji dali do souladu s našimi předpisy. Například jim chyběl souhlas vlastníka pozemku," potvrdila nám ředitelka SÚ Jitka Doležalová.

Pokud ŘSD rozhodnutí nezíská, dostane se do hry odškodnění majitelů Motocentra, které vyjde ze znaleckého posudku. „Avšak bez výkupu nemovitostí či pozemků, neboť ty ŘSD nepotřebuje," dodal mluvčí Jan Studecký.