O víkendu si na své přijdou rodiče i děti. Dospělí mohou navštívit rytířskou bitvu, dobovou kuchyni, vyjížďky veteránů i výstavy. Dočkají se i vážné hudby. Pro děti jsou nachystané například na výtvarné dílny.

Pátek:

• 15.00 Tábor:
V pátek 1. srpna v Divadle Oskara Nedbala od 15 do 18 hodin projdou děti stezkou galských bojovníků, kde na ně bude čekat řada překvapení, ale i nástrah. Vstup na Galské hry je 30 korun pro dospělé a 20 pro děti.

• 20.00 Tábor:
Na koncert folkové formace vás zve Recykle music bar v Táboře. Vystoupení se koná od 20 hodin a vstupné je dobrovolné.Učinkuje Pavlača.

• 20.00 Chotěmice:
V Chotěmicích v pátek 1. srpna vystoupí Spirituální kvintet. Začátek je ve 20 hodin.

• 20.00 Jistebnice:
Ochotnický soubor Forbína z Jistebnice vás zve na dvě krátké hry v jednom večeru. Vystoupení se uskuteční na zahrádce hospůdky Na Hradě v Jistebnici (na náměstí). Hry, které během večera uvidíte jsou Psí hřbitov a Normální okruh. Začátek je ve 20 hodin a vstupné je 80 korun.

Sobota:

10.00 – Planá nad Lužnicí

Od pátku 1. srpna až do neděle se můžete v Plané nad Lužnicí zúčastnit velké rytířské bitvy nazvané Kříž proti kříži. Včera se konal pouze příjezd a ubytování účinkujících i diváků, program bude začínat vždy v 10 hodin.

Vše se uskuteční na louce za nadjezdem přes dálnici ve směru na Turovec, po levé straně. Kromě bitvy uvidíte divadelní představení, šest pivovarů v erbu růže bude soutěžit o vaši přízeň, stateční rytíři předvedou své umění v arénách, uvidíte lukostřelce. Můžete se tady zúčastnit také jarmarku.
Vstupné bude na celý víkend 150 korun pro dospělého, 75 za dítě, za jednodenní vstup dospělí zaplatí 100 korun a dítě 50 korun

• 10.00 - Bechyně

Výstava Porcelánové obrazy Heleny Schmaus - Shoonerové a prací pacientů Dětské psychiatrické nemocnice Opařany začne v 10 hodin a potrvá do 28. září. Vernisáž v Městském muzeu uvede Karel Eduard Paar, mezi pozvanými hosty je režisér Jan Kačer a výtvarnice Emma Srncová. Při vernisáži zahraje harfenistka Pavla Jahodová Vondráčková s dcerou. 

11.00 – Březnice u Bechyně
Na sobotu v Březnici u Bechyně připravili šestý ročník Březnického trojboje na zdejší hasičské nádrži. Akce startuje v 11 hodin. Těšit se můžete na plavbu v neckách, chození po laně, běh na lyžích ale i plavání v duši či rybaření.

18.00 – Veselí nad Lužnicí
Od 18 hodin můžete v kostele Nejsvětější Trojice navštívit 5. ročník letního cyklu koncertů duchovní hudby nazvaný Veselská ozvěna 2014. Uslyšíte vážnou i populární hudbu v podání flétnového kvarteta Flautus Vocis Praha. Účinkovat budou: Anežka Beščecová, Anna Nešverová, Nikola Květoňová, Petr Grau. Vstupné je dobro volné.

10.00 – Mladá Vožice
V sobotu úderem desáté hodiny začne a zítra bude pokračovat 3. ročník Festivalu dobové kuchyně, který se uskuteční v historicko – řemeslném centru Šelmberk. Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout pod ruce kuchařů z několika dobových kuchyní, ochutnat recepty podle dochovaných historických receptů od antiky po novověk nebo se zúčastnit šlechtické renesanční hostiny. Akci pořádá sdružení Danar.

18.00 – Tábor
V Táboře na Střelnici si od 18 hodin můžete přijít poslechnout to nejlepší z děl W. A. Mozarta. Účinkovat budou Terezie Švarcová, soprán, Daniel Klánský, basbaryton, Doprovází Amadeus Prague Ensemble.

13.30 – Bechyně
Město Bechyně vás zve na bleší trh. Bude se konat na dvorku Městského muzea v Bechyni od 13.30 hodin do 16 hodin. Město vyzývá, abyste přišli dát starým věcem novou šanci a potěšili tak jejich nové majitele.

20.00 – Chotěmice
V Chotěmicích vystoupí Ivan Hlas Trio. Začátek celé akce bude ve 20 hodin. Pro pohodlné usazení a osvěžení ale přijďte raději dříve.

9.00 – Chotoviny
Chotovinští vás v sobotu 2. srpna zvou na 1. ročník vyjížďky veteránů, pojmenované Chotovinské zatáčky 2014. Pokud vlastníte veterána, můžete se přihlásit na: lenka.janecka@centrum.cz, nebo se jen přijďte podívat na krásná vozidla a motocykly z dob dávno minulých. Začátek je v 9 hodin a konec je naplánován přibližně na 16 hodin.

10.00 – Planá nad Lužnicí
Planá nad Lužnicí vás zve na 5. ročník modelářského víkendu, který se bude konat v sobotu a v neděli na louce za sběrným dvorem v Plané. Začátek je v 10 hodin, v případě špatného počasí bude akce přesunuta na další víkend.

10.00 – Bechyně

Městské muzeum Bechyně si vás dovoluje pozvat na vernisáž výstavy Heleny Schmaus - Shoonerové nazvanou Porcelánové obrazy a práce pacientů arteterapeutických ateliérů Dětské psychiatrické nemocnice Opařany. Akce se koná v sobotu od 10 hodin v prostorách zdejšího muzea.

Neděle:

13.00 – Bechyně
Bechyně bude v neděli patřit dechovkám. Zavítat sem můžete na dvanáctý ročník Festivalu dechových hudeb, který startuje od 13 hodin na stadionu. Za vstup dospělí zaplatí 180 korun, důchodci 150 a děti 50 korun. Těšit se můžete na Radovanku, Babouky, Třeboňskou dvanáctku, Járinky, Keramičku i Valdaufinku Ády Školky. Celým festivalem vás bude provázet Helenka Hýnová.

• 15.00 – Tábor
I tuto neděli, stejně jako každou další do konce srpna, vás Husitské muzeum v Táboře zve na dětské výtvarné dílny. Konají se vždy od 15 do 17 hodin. Spolu s výtvarnicemi Andreou Koblasovou a Bárou Wágnerovou mohou děti tvořit devět různých historických témat. Dílny se uskuteční před budovou staré radnice, v případě špatného počasí pak v lektorské místnosti Husitského muzea. ⋌

Kristýna Burdová