Poslední týden zbývá rodičům školáků na dokoupení pomůcek pro nový školní rok. Plné ruce práce mají nyní také třídní učitelky a učitelé budoucích prvňáků, protože právě oni pro děti ve většině škol chystají uvítací balíček.

„Vybavit naše nejmladší žáky pomůckami na začátku jejich prvního školního roku je u nás tradicí už od dob založení školy. Volnou ruku při výběru obsahu balíčku má zástupkyně pro první stupeň. Na lavici nesmí samozřejmě chybět slabikář, sešity nápomocné v začátcích čtení a psaní a klasické potřeby na výtvarnou činnost. Dalo by se říci, že rodiče s dětmi koupí aktovku a penál a my jim je naplníme," říká ředitel táborské Základní školy Bernarda Bolzana Zdeněk Trska.

Doplnit dárkový balíček ovocem, a podpořit tak zdraví nejmenších žáčků, se rozhodli v Soběslavi.
„Nyní se zrovna nacházíme ve fázi přípravy uvítání pro děti, takže přesný obsah ještě nevím. Mohu ale zaručit, že v něm bude ovoce a nějaké další dobroty. Nezapomeneme ani na psací pomůcky, minule se nám například osvědčily smazávací tabulky na fixy," slibuje ředitel Základní školy Edvarda Beneše Vlastimil Říha.

Povinné balíčky
Školy musí dle zákona a vyhlášky zajistit prvňáčkům učebnice a také další školní či výtvarné potřeby v hodnotě minimálně 
200 korun.
O tom, co školy v rámci dvousetkorunové dotace nakoupí, a jak výhodně, rozhodují většinou učitelé budoucích prvňáčků. 

Bohatou nadílku dostanou prvňáci v táborské škole Orbis Pictus. „Kromě učebnic a pracovních sešitů stanovených zákonem obdrží balíček vytvořený paní učitelkou první třídy. Tam najdou například vodovky, štětce či voskovky a mnoho dalších nezbytností, ale i prstové barvy na zpestření nebo speciální krabici na ukládání výtvarných pomůcek," vyjmenovává ekonomka školy Martina Přílepková a dodává, že rodiče už vědí, co přesně jejich děti dostanou a co je třeba ještě dokoupit.

Speciální balíčky však nechystají úplně všude. „Kufříky s výbavou jako škola nedáváme. Pokud si je třídní učitelka přeje, zůstávají v její kompetenci. Nyní řešíme spíše problém těžkých tašek. Aby děti nosily co nejmenší zátěž budou si pomůcky, které od nás v rámci standardních dvou set korun získají, nechávat ve škole," vysvětluje ředitelka plánské ZŠ Hana Vellánová.

Někteří rodiče by také uvítali, kdyby se potřeby nakupovaly hromadně i pro starší děti. „Jsem ráda, když jsou paní učitelky ochotné od nás jen vybrat peníze a nakoupit pomůcky pro všechny žáky najednou. Ušetří to dost starostí a ony vědí přesně, co děti budou potřebovat," míní Slavěna Špalová. „Mám tři děti, takže nakoupit pomůcky zabere moře času," dodává.