Ještě do pátku je čas podat ke krajskému soudu protest proti výsledku voleb. Po této zákonné lhůtě už bude na všechno pozdě. Z toho důvodu se v malých vesnicích, kde na jméno nového starosty nečekají, nic neděje a ve městech mají čas na vyjednávání.

Zůstane-li štít voleb na Táborsku čistý, do 15 dnů od výroku soudu se noví zastupitelé musejí poprvé sejít. „Zákon říká, že se jen musí konat ustavující schůze, ale na ní nemusí dojít k volbě starosty a radních," vykládá zákon vedoucí táborského odboru vnitřních věcí Vladimír Helma. Tím nejzazším dnem je 10. listopad.

V tomto mezidobí stojí v čele obce stále současný starosta, ale již s okleštěnými pravomocemi. „Nejde ale jen o starostu, protože ten de facto jen vykonává vůli kolektivního orgánu, což je rada nebo zastupitelstvo. V tomto mezidobí je ale velká změna v tom, že skončil mandát zastupitelům," přiblížil současný stav právník a starosta Sezimova Ústí Martin Doležal. Ovšem starosta a jeho radní dál pracují a plní činnosti, které jim ukládá zákon. S jedním rozdílem, že teď nemohou disponovat s majetkem: ani ho prodávat, ani nakupovat nový.

„To je z důvodu, že nyní neexistuje orgán, který o majetkoprávních dispozicích rozhoduje," dodává Martin Doležal. Se zastupitelstvem ukončily činnost výbory a v chodu už zůstaly jen komise rady. Starosta nebo uvolněný radní, kteří nadále povedou město, zůstanou i v příštích čtyřech letech zaměstnancem své mateřské firmy. 

Musí se nahlásit šéfovi

Mateřskou firmou se rozumí společnost, ze které zaměstnanec po komunálních volbách odešel plnit funkci starosty nebo radního. Jejich úkolem je nyní nahlásit, že na pracovišti se hned tak neobjeví. „Aby zaměstnavatel věděl, že pro ně nemusí hledat pracovní pozici, pokud ovšem starosta nebo místostarosta ještě před prvním nástupem na radnici nerozvázal pracovní poměr," vysvětluje dále Martin Doležal, který nyní v tomto smyslu bude komunikovat se svým šéfem z Českých radiokomunikací. Tímto postupem se bude nyní řídit i chotovinský starosta a ředitel školy Zdeněk Turek, jehož 565 získaných hlasů udrží ve funkci na další čtyři roky. Stejně uspěl tučapský starosta Pavel Novák, který před nástupem do služeb obce pracoval na obchodním oddělení společnosti Kuplast.

Na uvolněné starosty se ale po dobu výkonu mandátu nevztahuje zákoník práce jako na každého jiného zaměstnance, nýbrž zákon o obcích. Ten jim určuje nejen výši měsíční odměny, ale také například, na jak dlouhou dovolenou mají nárok.