Reprezentativní zábavy mají ve většině měst na Táborsku dlouholetou tradici. Svoje mecheche pořádá Veselí nad Lužnicí, Soběslav, Bechyně, Planá nad Lužnicí, Jistebnice i Sezimovo Ústí.

Nejdelší tradici udržuje právě první jmenované, Veselí mezi dvěma řekami. Tady otevře kulturní dům své brány už po osmnácté v řadě. Letos už za týden, 23. ledna ve 20 hodin. „Ples je každoročně velmi oblíbený, o vstupenky je zájem a i kulturní dům bývá nabitý," říká starosta Ladislav Sýkora, který ani letos, jako už dvakrát v řadě, nebude na zábavě chybět.

Cena města

Veselský ples má ale také jedno specifikum. Každý rok tu jedna z veselských osobností převezme Cenu města. Letos jí zástupci města ocení Jiřího Nováka, dlouholetého tajemníka zdejšího městského úřadu. Návštěvníci veselského plesu se mohou mimo jiné těšit také na fotokoutek, tradiční tombolu, raut a čokoládovou fontánu. Za vstupné zaplatí 350 korun.

Poprvé v sokolovně

Planá nad Lužnicí se po dlouhých letech letos konečně dočká a svůj ples rozjede ve velkém stylu v nově zrekonstruované sokolovně, kam by se mělo vejít okolo 250 lidí. „Ples pořádáme každým rokem, akorát jsme ho vždycky měli buď v Sezimově Ústí v Hotelu MAS, nebo v Soběslavi v kulturním domě," říká starosta Jiří Šimánek. Letos jej radnice předběžně plánuje na 19. březen, ale termín občanům během týdne upřesní.

Pokud byste váhali mezi plesem ve Veselí nad Lužnicí a v Sezimově Ústí, musíte se rozhodnout jen pro jeden. Sezimovo Ústí totiž svůj reprezentační ples pořádá taktéž 23. ledna, od 19 hodin, v Hotelu MAS. Stejně jako ve Veselí zaplatíte 350 korun.

O poznání levněji vyjde plesová zábava Bechyňské. Ti 30. ledna za svůj bál ve zdejším kulturním domě zaplatí jen 120 korun.

Ve stejný den to tanečníci rozbalí i na obecním plese v Jistebnici. Místní se v počtu plesů nenechají zahanbit od ostatních měst – už tento pátek totiž pořádají od 20 hodin muzikantský ples, a o týden později 22. ledna zase sportovní ples v kulturním domě Jistebník od 19.30 hodin.

Sobělavští si stejně jako Plánští nechávají městský ples na později, a to na pátek 12. února na 20. hodinu, kdy rozezvučí sál kulturního domu.

Tady ale končí výčet měst, která na obecní ples nezanevřela. Zbylá města Mladá Vožice, Chýnov a to největší v okrese – Tábor, tento druh plesu zrušila. Většinou z podobných důvodů – nejrůznějších plesů mají na programu zkrátka dostatek.

Plesů přehršel

Tábor, město o bezmála 36 tisících obyvatel, nepořádá městský ples už řadu let. „Proč dělat městský ples?," ptá se tajemník města Lubomír Šrámek a pokračuje, „myslíme si, že řada organizací a firem pořádá svůj vlastní ples a sezona je v Táboře dost bohatá, tak město ani během posledních deseti let o vlastním neuvažovalo," uvedl s tím, že ani v tomto volebním období se o městském plese nemluvilo.
Táborští si skutečně užijí plesání dosytosti. Mimo desítek maturitních bálů se mohou účastnit například i mysliveckého plesu, plesu České lékařské komory, sportovního plesu i reprezentačního plesu FC MAS Táborsko a dalších.

Ani Chýnov a Mladá Vožice obecní zábavu nepořádá. „Mětský ples neděláme a nikdy jsme nedělali, ale pořádáme společenský večer chýnovských podnikatelů a města Chýnov. To je ale jen pro zvané," upřesnil starosta Chýnova Pavel Eybert. Dodal ale, že Chýnovští o plesové sezoně doma nesedí, příležitostí k tanečním radovánkám mají dost – například na hasičském, rybářském, mysliveckém nebo školním plese.

Chceme plné sály

Vožičtí v minulosti obecní zábavu pořádali, tu poslední před čtyřmi lety. „Dělávaly se tu plesy tak osm devět let, ale teď si myslíme, že je jich u nás už tolik, že je to pro město naší velikosti dostačující. Nechceme, aby se tříštili návštěvníci a každý ples měl návštěvníků středně hodně, ale aby plesy byly plné," ozřejmil situaci ve městě starosta Jaroslav Větrovský. Vožičtí každoročně pořádají například hasičský, myslivecký, divadelní i farní ples.