Práce na dokončení jordánské štoly už dva měsíce stojí. Obnovit je může mráz, který by zastavil přísun vody z povodí. Vody je vlivem počasí dlouhodobě tolik, že ji není možné odčerpávat, čímž musí z nádrže odtékat právě nedokončenou štolou.

„Přesto se nám zatím daří udržet celkový termín dokončení prací, kterým je červenec roku 2014. Na dílčích termínech ale ke zdržení dochází, především na štole ztrácíme již dva měsíce," říká manažer stavby z firmy Daich Josef Kubík s tím, že nyní musejí dílčí akce navzájem kombinovat a překrývat, aby nepropadali do ještě větších časových skluzů.

Odchylky od harmonogramu má na svědomí nejen počasí, ale také prosincová havárie, kdy došlo k protržení dělicí hráze a tím ke splavení bahna do řeky a úhynu tisíců ryb.

Majitel ryb – Jihočeský územní svaz ČRS svou ztrátu vyčíslil na 16 tun ryb a v penězích na dva miliony. „Cena vychází z ceníku škodných událostí, který se používá při haváriích," říká k vyčíslení jednatel svazu Jan Štěpán.

S nárokem na odškodnění se obrátí na viníka havárie, který ale ani po čtvrt roce nemá jméno. „Jsme ve fázi, že jsme minulý týden zahájili s firmou Daich správní řízení, během něhož zjistíme, zda ze strany společnosti došlo k porušení povinností vyplývajících ze zákona o vodách," uvedl ředitel českobudějovického pracoviště České inspekce životního prostředí Vladimír Jiráček. V případě prokázání viny hrozí firmě až milionová sankce.

Vánoční havárie

28. prosince po 7. hodině ráno nápor vody z povodí prorazil dělicí hrázku mezi oběma plovárnami. Voda zaplavila již vypuštěnou část Jordánu, kde se již těžil sediment. Zpět se do ní dostaly ryby z horní části, které proud spolu s bahnem strhl a prohnal štolou do potoka a řeky. Na přežití neměly šanci. Rybáři přišli o 16 tun ryb. Jde o odhad, který vychází z údaje o počtu nasazených ryb do Jordánu, dále ze skutečnosti odlovu dolní části nádrže a kalkuluje také s výměrou plochy. Podle Jana Štěpána v horní části Jordánu už moc ryb nezůstalo. "Šance na přežití neměly ani ty, které se dostaly až do řeky," míní jednatel svazu rybářů. Ujišťuje, že pokud i nadále zůstanou uživateli tohoto rybářského revíru, použijí dva miliony z odškodného na opětovné zarybnění nádrže.