Prázdniny jsou již za dveřmi a zatímco děti si ve čtvrtek vyzvednou svá vysvědčení a začnou si užívat zaslouženého volna, na zřizovatele škol jako každým rokem čeká spousty práce. V některých školách se bude malovat, jinde vymění parkety a v Mladé Vožici vybudují dětem nové hřiště.

Ředitelka školy Hana Váchová upřesnila, že jde 
o investici za 1,2 milionu korun a kromě hřiště dostane škola novou klimatizaci.
„Než vypukne radikální přestavba hřiště, musíme ještě dodělat novou tepelnou izolaci školní budovy, abychom pak nemuseli nové hřiště ničit nákladními automobily," naznačila sled prací s tím, že do hřiště se dělníci pustí v průběhu července. „Přestavbou vznikne moderní víceúčelové sportoviště pro míčové hry 
s umělým povrchem, na který se moc těšíme," dodává Hana Váchová.

Klid o prázdninách nebude ani v Gymnáziu Pierra de Coubertina, tady například učitelé dostanou nový kabinet. „O prázdninách budeme ve škole instalovat nové dveře do celého přízemí, včetně zadního traktu 
a pak zrušíme starou laboratoř chemie, která sloužila desítky let, ale nyní už využíváme jiné prostory. Ze staré třídy vznikne kabinet," upřesnil prázdninové práce ředitel Miroslav Vácha.

I jinde v okrese se střední školy chystají na práce, které během výuky nelze realizovat. Například táborská zemědělská škola se studentům v září představí s novou výmalbou školní auly, kde se v září odehrají slavnosti ke 150. výročí založení školy.

„Chystáme se také vyměnit parkety v jedné třídě a rekonstruovat učebny, kde se vyučují odborné předměty," doplnila ředitelka střední a vyšší odborné školy Blažena Hořejší.
V Soběslavi v řemeslné škole se zase pustí do rekonstrukce areálu dílen, který má škola v lokalitě Na Pískách. Ředitelka zařízení Darja Bártová doplnila, že změny budou patrné také ve Wilsonově ulici. „Přes prázdniny tady před naší budovou vznikne nové parkoviště." upřesnila k chystaným změnám.

Chýnovské školáky přivítají v září nové barvy na stěnách. Malíři obnoví nátěry ve třídách pro páté až deváté ročníky a také na chodbách. „V plánu máme také výměnu osvětlení v učebnách. Rádi bychom klasické zářivky vyměnili za LEDky. Zatím je to ale pouze ve fázi, kdy provádíme kalkulaci. Rozhodnutí padne až v příštím školním roce," podotkla ředitelka chýnovské školy Marie Hánová.

V těchto dnech také dokončují nový chodník před základní školou. Děti si tak v Chýnově půjdou pro vysvědčení po nových dlaždičkách.
Také ve škole z táborského náměstí Mikuláše z Husi se bude malovat. Tady přijde na řadu jídelna, kterou má škole v sousedním objektu hlavní budovy. „V letošním roce také dokončíme obnovu střechy, kterou jsme dělali po třetinách a financuje nám ji město Tábor," naznačila ředitelka Dagmar Havlůjová.

V soukromé základní škole z táborského Školního náměstí změnu poznají především děti. Až do konce prázdnin tu totiž kompletně zrekonstruují šatny.
„Na financování se podílí rovným dílem město Tábor a ze svých fondů škola. Také se chystáme na drobné stěhování nábytku a klasické malování," přiblížil ředitel ZŠ Bernarda Bolzana Zdeněk Trska.

Většina škol se tedy během letošních letních prázdnin na zásadní opravy a rekonstrukce nechystá a tomu odpovídají i naplánované práce v jistebnické škole.
„Velké rekonstrukce a přestavby včetně zateplení budov máme už několik let za sebou. Letos vymalujeme pouze jídelnu a provedeme běžnou sanitární údržbu," potvrdil ředitel školy v Jistebnici Dušan Petržel. 

Michaela Rybová