„Nám k 30. dubnu ze 420 včelstev zůstalo po zimě jen 297,“ uvedl například František Ondrášek z velešínské organizace Českého svazu včelařů na Českokrumlovsku. „Ubylo tedy 125 včelstev, což je třetina. Takový úbytek nepamatuji,“ dodal.
„Zajímavé je, že včelstva uhynula jenom někomu, asi polovině členů. Já osobně to mám naštěstí dobré,“ podotkl František Ondrášek. „Teorií, co za úbytkem vězí, je celá řada. Z 95 procent je na vině určitě roztoč Varroa destructor a já osobně se domnívám, že úhynu včel napomohla i únava včel z pozdní medovicové snůšky, která včely vysílila.“
K 15. září vykazovali včelaři v Jihočeském kraji 56 691 včelstev a k 3. březnu jejich stav poklesl na 41 045. Ovšem od té doby úbytek včelstev pokračuje.
Na tom, co je příčinou tak velkého umírání včel, se zatím odborníci jednoznačně neshodli. „Nejvýznamnějším onemocněním, které je v poslední době nejvíce sledované, je varroáza a mor včelího plodu,“ říká ředitel Krajské veterinární správy v Č. Budějovicích František Kouba. „Krajská veterinární správa zaznamenala letos zvýšenou incidenci onemocnění varroázou o osm procent oproti roku 2007. A proti bakteriálnímu moru včelího plodu vyhlásila správa vloni mimořádná veterinární opatření,“ zdůraznil.
To znamená, že stačilo prokázat toto onemocnění ve 13 případech, a všechna včelstva byla na daném stanovišti utracena. Letos se stejně muselo postupovat v patnácti případech. „V obou letech se tato nákaza vyskytla v okresech Strakonice, Písek a Jindřichův Hradec. Ochranná pásma okrajově zasahují do okresů Tábor a České Budějovice.
Jihočeská veterinární správa byla v těchto případech tvrdší, než tomu obvykle bývá a díky tomu se podařilo včelstva rychleji ozdravit a zamezit šíření nákazy v regionu.
Jednoznačně nelze ani zodpovědět otázku, zda včelaři podcenili prevenci.
„Samozřejmě tam, kde byli včelaři důslední – například na Jindřichohradecku, jsou výsledky lepší,“ řekl František Kouba. „Pokud se prokáže, že včelaři nezajistili vyšetření včelstev a následné ošetření včel, řeší se neplnění povinností ve správním řízení. V oblasti chovu včel je ale tato problematika dost složitá a v současnosti žádné takové správní řízení neběží,“ doplnil.
Včely hynou a lidé bijí na poplach. Začínají si uvědomovat, že jejich úplné vymizení by pro svět a jeho přírodu prakticky znamenalo katastrofu.