Nestává se často, aby jakýkoli ministr osobně starostovi přivezl dekret na dotaci. Košín byl v pondělí výjimkou, ministr životního prostředí Richard Brabec sem vážil cestu s glejtem na 2,8 milionu určených na stavbu 28 domovních čistíren odpadních vod (DČOV). Jak několikrát během hovoru se starostou Davidem Mišíkem zdůraznil, Košín se stal ukázkovou obcí a starosta má počítat, že se s ním teď kolegové ze stejně malých obcí budou chtít poradit. Pro stát i obec jsou domovní čistírny totiž ekonomicky daleko výhodnější variantou než centrální, ale prioritou státu se podle ministra musí stát i ochrana zásob vody.

„Hlavní výhodou je, že pro obce této velikosti jde mnohdy o jedinou variantu, jak efektivně likvidovat odpadní vodu. Jim se centrální čistírny nevyplatí, navíc stavba by je zadlužila a výrazně zdražila stočné. Ve finále by lidé dál měli svoje staré septiky, proto jsme tento program vymysleli a tady v Košíně je vidět, že funguje,“ vyzdvihl ministr výhody domácího čištění, o které se zatím zajímají desítky obcí. „Jsme ale pevně přesvědčeni, že brzy jich budou stovky. V této chvíli máme v programu sto milionů korun a první desítky projektů, takže peníze ještě jsou, až dojdou, rádi bychom připravili výzvu i pro příští rok. Jsou totiž stovky starostů, kteří čekají na zkušenosti z první vlny,“ dodal Richard Brabec.

Košín ale na Táborsku není jediný, kde na domovní čističky dostali dotaci. Také Běleč na Mladovožicku už stejnou stavbu připravuje. Starosta Stanislav Šmejkal upřesnil, že na 39 čističek získali bezmála 4,4 milionu . „Letos připravíme projekt a stavět čističky bychom chtěli v příštím roce,“ upřesnil starosta Šmejkal.

Příprava realizace stavby se rozběhla i v Košíně. Ve vesnici s necelou stovkou obyvatel plánují až pětatřicet čistíren, ke každému trvale obydlenému domu. Čistírny bez dotace postaví na vlastní náklady. Zatímco centrální ČOV by podle starosty Mišíka rozpočet zatížila 13 miliony, nyní si vystačí s 3,5 milionu korun.. „Na velkou čistírnu bychom vůbec nedosáhli, ta by nás neskutečně zadlužila, proto jsme přistoupili k tomuto řešení,“ říká s tím, že Košín navíc touto investicí přispěje Táboru k ochraně vody v Jordánu.

V současné době vedení obce hledá dodavatele technologie a spustit stavbu mají v plánu ještě letos.

ístostarosta Pavel Bratránek ujistil, že občané se finančně na realizaci podílet nebudou. „Občany to nyní nebude stát ani korunu, neboť v dotaci je započítán i desetiletý servis a až po těchto letech by si ho občané měli hradit sami,“ ujišťuje, ale zároveň nevylučuje, že budoucnost si od občanů nějaký roční symbolický poplatek vyžádá.
Obec, která se pro tento způsob čištění odpadní vody rozhodne, potřebuje pouze dešťovou kanalizaci. Košínští poznali, že nutný je ale i nový přístup pracovníků odborů životního prostředí, kteří jim v tomto nefandili. „S úředníky musíme pohnout, někdy mají klapky na očích,“ slíbil ministr v Košíně.