VÍCEDENNÍ AKCE

BECHYNĚ

O nadcházejícím víkendu prožije svůj tradiční festival také lázeňské město nad Lužnicí. Letošní Bechyňské doteky naservírují obyvatelům i návštěvníkům Bechyně bohaté a lákavé menu plné zábavy, radosti i inspirace, a to nejen na náměstí T.G.M. Už v pátek od 18 hodin ožije klášterní zahrada divadelním představením Hrátky s čertem v podání souboru BDS Lužnice a v 19.30 zazní v kostele dílo Josepha Haydna La Pellegrina. Pestrý sobotní program slavností začne ve 13 hodin, kdy se na náměstí otevřou brány řemeslného trhu, a také blešího trhu v městském muzeu. Na pódiu se od 14.15 hodin postupně vystřídají kapely Trio Josefa Panského, Sergej a Mněhně, Pasiáns, Žlutý fijalky, Vodovod a Vltava. V parčíku před muzeem můžete od 15 hodin zhlédnout pohádku divadla Dokola Jak se Jíra mlynářem stal. Dětem zpestří průběh Bechyňských doteků nejrůznější atrakce, tvořivá dílnička a další lákadla (v parku).

RADIMOVICE U ŽELČE

Obec nedaleko Tábora se stane už posedmé centrem milovníků pěnivého moku. Tradiční malé pivní slavnosti Radimovický korblík vypuknou už v pátek ve 20 hodin a jejich návštěvníci se mají rozhodně na co těšit. O jejich přízeň bude se svými produkty usilovat osm pivovarů, konkrétně Obora, Vítek z Prčice, Chotoviny, Parostroj, Pacov, Popelín a Podlesí. Chybět samozřejmě nesmí ani tučná porce muziky. Páteční večer zpestří kapely Tlustá Berta a Semtex, v sobotu zahrají One Spirit a La Sklerosa.
V sobotu navíc doprovodí program slavností třetí ročník nohejbalového turnaje s výmluvným názvem Střízlivíme Cup. O putovní pohár obce i věcné ceny budou bojovat tříčlenné týmy na hřišti pod radimovickou hospůdkou od 8 hodin.

PÁTEK

BĚLEČ

Do Bělče si můžete zajít na letní kino. Zhruba od 21 hodin (po setmění) začne promítání české romantické komedie Miluji tě modře o osudech jednoho malíře, kunsthistorika, a především smolaře Davida Bárty.

CHOTĚMICE

Vesnický hudební klub v Chotěmicích přivítá večer další zajímavou návštěvu. Rtuťovitý rock tam ve 20 hodin přiveze známá kapela Krausberry.

PLANÁ NAD LUŽNICÍ

Přírodní amfiteátr na plánském Ostrově projde o víkendu ostrou zatěžkávací zkouškou. V pátek od 20 hodin ožije koncertem kapel Argema a Náhodný výběr.

SOBĚSLAV

V soběslavské čajovně a kavárně Rolnička (Bezděkova ulice) bude v pátek zpřístupněna výstava fotografií Jana Lišky z Veselí nad Lužnicí Krajina a lidé jižních Čech. Snímky tohoto autora je možno si prohlédnout až do 30. září.

TÁBOR

Žižkáč – váš country festival po celé léto – se v znovu přihlásí o slovo v hotelu Žižkovy lázně v Čelkovicích. Další z příjemných večerů s kapelou Greto a pochoutkami nejen z grilu začne u Lužnice v 19.30 hodin.

Stánek na Žižkově náměstí přivítá ve 20 hodin další zahraniční hudební hosty. O silný příliv ska punku, powerpopu, ethna i rocku se postará ukrajinská hudební formace Familia Perkalaba.

Montessori mateřská škola Mufík ve Špitálské ulici pořádá od 18 hodin druhé kolo konkurzu do divadelního představení. Zváni jsou divadelníci z řad profesionálů, ochotníků i začátečníků.

SOBOTA

HORNÍ BUKOVSKO

Do kostela sv. Štěpána v Horním Bukovsku zavítá v 19 hodin atmosféra letního koncertního cyklu Veselská ozvěna. Renesanční a raně barokní duchovní hudbu tam s historickými i současnými nástroji představí Kateřina Hynková, Martina Kaňková,Petra Podroužková, Vojtěch Podroužek, Jan Podroužek, Daniel Podroužek a Vít Podroužek.

CHOTĚMICE

Vesnický hudební klub neosiří ani v sobotu. Ve 20 hodin zve své hosty na tancovačku v podání kapely Circus Brother.

JISTEBNICE

Tradiční cyklistickou baštu na Táborsku ovládne atmosféra dalšího ročníku Trek Jistebnického maratonu horských kol. tradiční sportovní podnik je zařazen do seriálu maratónských závodů Galaxy série a Jihočeského MTB poháru. Pro mladé bikery se stane klání na kratší ze dvou přichystaných tratí krajským šampionátem. Své zázemí najde závod opět u rybníku Smolík, kde bude od 8 hodin zpřístupněna prezenční kancelář. Právě tam je situován také cílový prostor maratonu. Startovat se bude po vzoru minulých ročníků na náměstí. Na kratší trasu s distancí 26 kilometrů se závodníci vydají ve 12.30 hodin, delší závod na 45 kilometrů odstartuje ve 13 hodin. Dodejme, že už od 9.30 hodin bude patřit prostranství u rybníku Smolík vloženým závodům dětských kategorií.

PLANÁ NAD LUŽNICÍ

Do amfiteátru na Ostrově zavítá ve 21.15 hodin kino na kolčkách. Pod širým nebem mohou diváci zhlédnout populární českou pohádku Anděl Páně 2.

SOBĚSLAV

Divácky mimořádně zajímavou akci chystají v kempu Karvánky u Soběslavi. Ranními rozjížďkami tam začne už v 10 hodin závody ve vodním lyžování (wakeboardingu). Přes odpolední kvalifikaci a finále se jejich program protáhne až do 19. hodiny. Pozoruhodný den zakončí afterparty s diskotékovou produkcí.

TÁBOR

Rozhledna Hýlačka prožije letní den plný adrenalinu, sportu a zábavy. Už v 10 hodin vypukne program, při kterém si přijdou na své dospělí i děti, a který nenechá přítomné ani na okamžik vydechnout. Na pořadu jsou soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů v disciplínách TFA (nejtvrdší hasič přežívá). Vrcholem sportovního dění by se měl stát běh na rozhlednu do výšky 25 metrů prošpikovaný silovými disciplínami. Pro zájemce bude k dispozici horolezecká stěna, lanovka, lezecká síť a další kratochvíle. Akci zpestří vystoupení kapel Náhodný výběr a The Purple Eye.

Housův mlýn v údolí Tismenického potoka se ocitne od 14 do 16 hodin v obležení Švédů. Píše se rok 1648 a podle skutečné historické události vypukne nemilosrdná vodní bitva, jejímž aktérem se může stát každý z návštěvníků. Nepoteče při ní krev, ale na druhé straně jen málokdo zůstane suchý… Pomůžete ochráncům Tábora odrazit dobývání švédských vojsk?

Chcete poznat život zoologické zahrady na Větrovech za soumraku. V tom případě vezměte do ruky baterku a přijďte ve 20.30 hodin ke vchodu do zahrady. Na komentovanou noční prohlídku je ovšem nutné se zaregistrovat e-mailem na zoo@zootabor.cz.

Po vystoupení ukrajinské kapely Famila Perkalaba ožije stánek na Žižkově náměstí další zajímavou produkcí. Svým řízný grunge rock s příchutí punku a folku představí od 20 hodin mladá táborská skupina Grunge Hotel.

VESELÍ NAD LUŽNICÍ

Rekreační triatlon Betonový muž a žena slaví v plné síle už čtyřiatřicáté narozeniny. Také letos se budou sportovci z řad ostřílených závodníků i široké veřejnosti prát s distancemi 584 metrů plavání – 20 kilometrů cyklistiky - 7 kilometrů běhu. Své centrum má tradiční podnik na hlavní pláži vlkovské pískovny, kde je od 8.30 hodin otevřena prezence. Samotná klání odstartují v 10 hodin.

Občerstvení Hokejka pořádá od 18.30 hodin Loutkařský ateliér, ve kterém se spojí fantazie dětí s dovedností a péčí jejich rodičů. Dřevěné špalíčky, látky, knoflíky, kůže i drátky – to všechno se může pod vašima rukama proměnit v originální loutky.

Další hudební večer prožijí návštěvníci pískovny. V prostoru hlavního parkoviště se od 18 hodin postará o jejich zábavu soběslavská kapela Badys beat.

NEDĚLE

CHÝNOV

Další z prázdninových srazů veteránů se podruhé koná v Chýnově. Tamní Veterán klub zve všechny příznivce historických vozidel na náměstí (park před školou). Od 11 hodin budou historické dvoustopé i jednostopé skvosty vystaveny na odiv návštěvníkům, aby se o hodinu a půl později vydali na společnou vyjížďku po okolí s přestávkou v Pacově. Po zdolání sedmdesátikilometrové trasy se veteráni vrátí zpět do Chýnova, a to zhruba v 15.30 hodin.

PLANÁ NAD LUŽNICÍ

Jubilejní desátý ročník má letos na programu dechovkový festival Nad Lužnicí. V přírodním amfiteátru na Ostrově se od 14 hodin prostřídají kapely Valdaufinka, Šarovec, Třeboňská dvanáctka a Malá muzika Nauše Pepíka.

RADIMOVICE U ŽELČE

V 16 hodin se v Radimovicích u Želče rozezní tóny populárních lidových písní. Muzikanti z jižních Čech zvou milovníky dobré dechové hudby na příjemné posezení pod stanem. Vstup je volný.

TÁBOR

Na zahradě spolkového domu Střelnice oslaví už čtvrté narozeniny festival táborské gastronomie s názvem Naše chutě. Jeho návštěvníci mohou od 11 hodin ochutnávat jídla z deseti táborských restaurací, které jejich kuchaři připravili ze surovin od lokálních výrobců a farmářů. Vedle skvělých jídel je možno okusit také naturální vína, pivo od místních sládků či výběrovou kávu. Organizátoři akce zajistili také doprovodný program a dětský koutek.

Dění u stánku na náměstí se tentokrát ponese ve znamení divadla. Jana Hubka Vanýsková si od 17 hodin připravila pro děti poučné, ale hlavně zábavné představení Cirkusárium.