U dálnice D3 propláchnou potrubí

Veselí nad Lužnicí - V souvislosti s realizací další trasy dálnice D3 ve směru od Veselí nad Lužnicí na Bošilec, se bude 8. února během stavby přeložky vodovodu proplachovat stávající a zároveň i nové vodovodní potrubí. Stavbaři předpovídají možný únik zhruba dvou tisíc kubíků vody na louku severovýchodně od Horusic. Přesně o měsíc později – 8. března propojí první úsek vodovodu, přičemž se předpokládá únik stejného množství vody. Podobná situace nastane i další březnový týden, kdy propojí druhý úsek vodovodu.

Tábor se dostane na trasu mistrovství světa

Tábor - Díky táborské průmyslové škole se Tábor v květnu dostane na trasu mistrovství světa rallye elektromobilů a hybridů, které škola spolupořádá. Letos poprvé auta na elektrický pohon budou oficiálně startovat i z táborského Žižkova náměstí, odkud budou pokračovat do Českého Krumlova. Další závodníci odstartují z německého Pasova a třetím startovním místem je Freistadt v Rakousku. Všichni se pak potkají v Krumlově, odkud pojedou dál. Letos škola v Táboře očekává i zahraniční závodníky. Ačkoli se na pořadatelství podílí již pět let, letos poprvé se jí podařilo tento táborský start dostat na listinu světového šampionátu.

V Táboře ožívá ragby

Tábor - V Táboře vzniká další sportovní klub pro silné sportovce. Je jím ragby. Hra se šišatým míčem, která vznikla už 
v polovině 19. století. Několik iniciátorů se nyní snaží dát dohromady partu, která by spolu tento původně anglický sport provozovala. Mladí lidé ve věku od 14 do 19 let se mají možnost nejen přihlásit, ale hru si také vyzkoušet, a to tuto středu v tělocvičně v Radimovicích u Želče. Začíná se 
v 16.15 hodin, tedy hned po příjezdu městského autobusu číslo 30, který zájemce dopraví z Tábora.

Svépomoc dostane spodní vrty

Tábor - Loňské suché a parné léto dalo zabrat všem travnatým plochám, pastvinám i parkům, fotbalová hřiště nevyjímaje. Pokud má hřiště svoje zavlažovací zařízení, má alespoň 
z části vyhráno. Patří k nim 
i stadion Svépomoc v Táboře, ale náklady za zavlažování už se těsně dotýkají sto tisíc korun ročně. Radní se nyní dohodli, že nechají na pozemku města udělat vrty k odběru podzemní vody. Vhodné místo našli odborníci. Šéf tělovýchovných zařízení ve výběrovém řízení najde vhodnou firmu, která vrty vyhloubí a ponese odpovědnost za jeho dostatečnou sílu. Hloubka vrtu bude 80 metrů, cena do 200 tisíc korun. Roční úsporu za vodu vedení města spočítalo na zhruba 47 tisíc korun. Za čtyři roky tedy investici zaplatí.

MAS krajina srdce připravuje další projekt

Mladá Vožice - V současné době dochází k ukončení prací na přípravě komunitně vedeného strategického plánu rozvoje Místní akční skupiny Krajina srdce (MAS), která sídlí v Mladé Vožici a působí na území 46 obcí z Táborska a Benešovska. Pro oblast zaměstnanosti se nosným tématem stalo zajištění vyšší přidané hodnoty získané zpracováním a prodejem místní produkce a lepšího zhodnocení místních přírodních podmínek. Žadatelé z řad zemědělců a podnikatelů z dalších oborů tak budou přibližně v druhé polovině tohoto roku moci u MAS žádat o dotační podporu na podnikatelské záměry, které se týkají například pěstování a skladování ovoce a zeleniny, pastevního odchovu hospodářských zvířat, skladování píce, stavebních úprav a vybavení podnikatelských provozů. Vítány budou záměry zaměřené na zpracování místních zemědělských komodit a na jejich prodej v místě zpracování. V oblasti cestovního ruchu budou podporovány pouze projekty zabývající se agroturistikou. Cílem je, aby realizace podpořených podnikatelských záměrů vedla ke vzniku nových pracovních míst v regionu. Více informací o připravovaných dotačních podporách MAS Krajina srdce je možné zjistit ze stránek www.maskrajinasrdce.cz, kde každý najde i telefonní kontakty na odpovědné pracovníky.

Ministr navštíví gymnazisty

Soběslav - Cestou z Českých Budějovic má ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v plánu se ve čtvrtek čtvrtého února zastavit v Soběslavi a navštívit zdejší gymnázium, které v roce 1979 sám absolvoval. V programu má besedu se studenty nejvyšších ročníků. Řeč se bude točit kolem technického vzdělání. Ale jako Dráchovák určitě přidá i nějaké historky ze svých gymnaziálních let 
v Soběslavi. Návštěva ministra je plánovaná v době od 13.30 do 14.30 hodin.

Správa majetku dostala přidáno na úklid města

Soběslav - Městští radní tento týden při svém jednání odsouhlasil navýšení platby za úklid a údržbu veřejných prostor a komunikací ve městě. S účinností od prvního ledna tohoto roku město na tyto služby vydá dalších 300 tisíc korun navíc. Navýšení úplaty vedení radnice provede na základě uzavření čtvrtého dodatku k mandátní smlouvě se společností Správa města Soběslavi. Tu obě strany uzavřely a podepsaly na sklonku roku 2008.

Úpravy na Pražském Sídlišti

Tábor - Během osmi let docházelo 
k nápravě nejstaršího táborského Pražského Sídliště, dále Náchodského Sídliště a Pražského Předměstí. Od roku 2008 rozjasnilo tvář 22 paneláků ve vlastnictví různých majitelů, firmy upravily sedm veřejných prostranství a po sídlišti bylo rozděleno celkem 5,3 milionu eur z Integrovaného operačního programu. Na opravy domů padlo celkem 
113 milionů korun, veřejné prostory – chodníky, hřiště, parkoviště, zeleň si vyžádaly 90 milionů. Práce na sídlištích byly rozděleny do sedmi projektů, od loňského roku rekonstrukce mohly opustit tato sídliště. Město z těchto zdrojů opravilo ulici Dukelských bojovníků i přístupovou cestu k Sokolské plovárně u Jordánu.