„Pokud dotace nevyjde, kraj nám budovu zase vrátí. Kdybychom ale s převodem nesouhlasili, mohlo by se stát, že galerie tu skončí,“ naznačil starosta zastupitelům možný scénář. Kupovat budovu zřizovatel galerie totiž odmítá. Předchozí vedení kraje dokonce chtělo exponáty přestěhovat do Českých Budějovic. Proti takovým úvahám se ale zvedla celá Bechyně. Teď je důležitým momentem vyjednání prodloužení nájemní smlouvy s majitelem zámku, kde má AJG v Bechyni desítky let zázemí. Smlouva končí letos. Nicole Šťávová z vedení Panství Bechyně ujistila, že z jejich strany o ukončení spolupráce zájem není.

Bývalá jatka v Bechyni.
O osudu jatek není zatím jasno

„Když smlouvu prodloužíme, budeme rádi. My máme s AJG výborné vztahy a muzeum má u nás dlouho tradici, to kraj chtěl od nás odejít,“ připomněla vlekoucí se rozchod zřizovatele AJG a jejich zámku, kdy vztah dosud udržuje jen skutečnost, že Bechyňští stěhování exponátů odmítají a kraj pro sbírku nemá v Bechyni připravené náhradní místo.

Místo budovy jatek chtějí Bechyňští muzeum.
Místo jatek keramika? Ukáže se ve středu

Dům služeb bude potřebovat rozsáhlou rekonstrukci a podle studie, již ředitel AJG Aleš Seifert má vypracovanou, vychází náklady minimálně na 20 milionů. „Pokud nám nevyjde dotace na opravu domu služeb, budeme jednat se zámkem o prodloužení nájemní smlouvy. Ovšem pokud nám ji neprodlouží, budeme muset pobočku uzavřít,“ připouští s ohledem na finance i Aleš Seifert.

Alšova jihočeská galerie Bechyně.
Špičková keramika je ztrátová. V Bechyni do galerie neláká

Na takové lámání chleba zatím určitě nedojde. Jak Nicole Šťávová dodala, pro tak velký objekt, jaký si AJG od nich pronajímá, jiné využití v současné chvíli nemají. A přestavba domu služeb zabere kraji až tři roky.

Sofochyto je název výstavy, která o víkendu začala v bechyňském Mezinárodním muzeu keramiky. Svá díla představují (zleva) fotograf Ivo Hajn a sochař Petr Fidrich.
Žádné stěhování. Alšovka nechá keramické sbírky v Bechyni

Může se ale stát, že ze hry vypadne jak současný zámecký objekt, tak bývalý dům služeb. Jihočeský radní pro kulturu Pavel Hroch totiž Deníku sdělil, že ještě má svou tajnou vizi, s níž po svátcích dorazí do Bechyně. Konkrétní zatím být nechce. „Byť bychom se na ní s Bechyní nedohodli, což bych vnímal jako škodu, v lázeňském a keramickém městě toto muzeum zůstat musí. Převodu domu služeb ale budu nakloněný, až jak projednáme moji vizi,“ vnesl radní do osudu bechyňské výstavní síně nové tajemno.

Mezinárodní muzeum keramiky v Bechyni. Ilustrační foto.
Jihočeská galerie bere Bechyni keramiku
V tomto objektu bude sídlit pobočka AJG.
Bechyňský dům služeb má obdiv šéfa Alšovy jihočeské galerie