Táborský bazén má pověst studeného odchovu. Sousední jindřichohradeckých teplých lázní. Při pohledu na teploměry však pověsti pokulhávaly.

Srovnání JH : TA

Teploty jsou ze včerejší 10. h
JH: vzduch: 27°C voda 27°C
TA: vzduch 28,5°C voda 27,5°C
Cena za 1 hodinu:
JH: 90 Kč TA: 45 Kč
Návštěvnost za rok 2014
J. Hradec 216 510 lidí
Tábor 145 673 lidí

Ve pátek v deset hodin v Hradci ukazovaly méně než v Táboře, a to až o 1,5 stupně ve vzduchu. Přesto spoustu zdejších lidí volí cestu mimo okres. „Máme obrovskou klientelu z Táborska i Tábora, dokonce k nám jezdí školy ze Soběslavi. Je to hlavně díky relaxační zóně a tobogánu," potvrdila vedoucí jindřichohradeckého provozu Marcela Kůrková s tím, že na zimu si stěžují také v Českém Krumlově.

Pro výuku plavání má ale jejich voda srovnatelnou teplotu s Táborem. Přesto soběslavská základka z ulice Edvarda Beneše dala Táboru košem. „Jednak nám to do Jindřichova Hradce vychází líp časově, protože než projedeme Tábor, tak tam jsme, ale mají tam lepší prostředí, relaxační zónu, ale i šatny. Už tam jezdíme minimálně tři roky a máme jen dobré zkušenosti," připouští ředitel školy Vlastimil Říha.

Jak ale říká Marcela Kůrková a také hlavní trenér táborských plavců Jan Šimek, pro sportovní plavání je chladnější voda nutností. „V teplejší vodě nepodají optimální výkony," vysvětluje trenér.

„Těm co plavou, zima není, našim dětem určitě není. V teplejší vodě bychom nemohli efektivně trénovat," dodal Jan Šimek.

Šéf zařízení Petr Boháč připouští, že chladno může být lidem postávajícím u skleněných stěn. „Bazén je z osmdesátých let a skla už netěsní, musel by se celý zrekonstruovat," naznačil.

K tomu ale zatím táborská radnice nesměřuje. „Tento rok skutečně ne, teď budeme sestavovat rozpočtový výhled a budeme se o investičních prioritách bavit. Tedy i o rekonstrukci v bazénu, ale nyní neřeknu, zda se do priorit dostane, protože dotační tituly v tomto ohledu na příští roky vůbec nejsou," říká místostarostka Michaela Petrová, které tělovýchovná zařízení patří do kompetencí. Stížnosti lidí doléhají i k jejím uším, argumentuje ale tím, že bazén je veden především jako sportoviště.

Milan Koktan do něj jezdí z Opařan a už se těší, až si ho vybudují v Písku. Věří, že v něm bude tepleji, nebo alespoň zavedou přehlednější rozpis plavání pro veřejnost. Nedávno podle webu očekával plavání veřejnosti, ale dráhy byly blokované a veřejnosti zůstaly pouze dvě. „Proseděl jsem tedy místo požadovaného plavání třicet minut v páře, kde bylo mimo jiné samé brblání o tomto způsobu rezervací," napsal nám.

Systém je skutečně nepřehledný a nestačí sledovat jen tzv. provoz pro veřejnost, ale na titulní straně tzmt.cz i obsazenost sportovišť. Petr Boháč připouští, že by orientaci mohli zjednodušit prolinkem na hlavní stránku.