VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivo pod míru vyšlo z módy, hříšníci se ale vždy najdou

TÁBORSKO - Nejen v Táboře se restauratéři musejí mít na pozoru. Kontroloři se neohlašují.

26.7.2007
SDÍLEJ:

MÁTE CHUŤ? Příprava italského pokrmu v kuchyni táborské pizzerie. Také pizza musí splňovat hmotnostní předpoklady.Foto: Luděk Markvart

S létem roste žízeň a s ní i počet kontrol v restauračních zařízeních. Ve velké konkurenci na Táborsku prozatím inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) a ani hygienici neodhalili velká pochybení obsluh.
Ke kontrolám v restauračních zařízeních se vyjádřil ředitel místního inspektorátu ČOI Daniel Adamec. „Kontroly restaurací provádíme průběžně a zjištěné chyby se nevymykají z průměru. Mezi prohřešky patří klasicky nedodržení míry nebo hmotnosti, předražování nebo neseznámení zákazníka s cenou. Například pokud provozovatel neuvede jinak, musí servírovat stogramovou porci masa, která je uvedena v jídelním lístku. Neexistuje, že by po tepelné úpravě přinesl maso nižší váhy. Zákazník platí za množství suroviny, to samé je s pivem, kdy by měla být míra přesná,“ nastínil ředitel Adamec. Obchodní inspekce provedla od konce června kontrolu dvaceti pěti restauračních zařízení v okrese Tábor.
Práce inkognito
„Odhalili jsme devět pochybení. Nejčastěji se jednalo o nedodržení míry, ale nic závažného. Uložili jsme dvě pokuty v hodnotě jeden tisíc korun a zbývající v hodnotě pět set korun,“ upřesnil Adamec.
Bývalý zaměstnanec nonstopu na sídlišti Nad Lužnicí Jiří Lukavec z Tábora by mohl o pokutách vyprávět. „Tenkrát jsem v tom podniku pracoval. Přišly dvě ženy a objednaly si metaxu. Když jsem jim požadované drinky přinesl, prokázaly se průkazem a šli jsme přeměřit míry nápoje. Pamatuji si, že destilátu bylo asi milimetr pod míru, ale to stačilo. Platil jsem pokutu sedm tisíc korun,“ uvedl kontrolovaný číšník.
Také pracovníci hygienické stanice vyrážejí do terénu inkognito, takže provozovatelé nemají čas se na kontrolu připravit. „Sledujeme toalety podniků, kuchyně, čistotu personálu a celkovou hygienickou úroveň,“ naznačil tiskový mluvčí krajské hygienické stanice František Kotrba. Podle zákona například nesmí zůstat hotová jídla v kuchyni a ještě ten den se musí vyhodit.

26.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Matyáš Fiala se svým trenérem z ČEZ Cyklo Teamu Tábor Michalem bednářem při letošní olympiádě dětí a mládeže.

Táborský cyklista Matyáš Fiala si přivezl bronz z mistrovství Evropy

Ford Fiesta.
AUTOMIX.CZ
14

Dá se koupit spolehlivé auto za 50 tisíc? Tyto vozy mohou být výhrou

Podivují se obchodu s povolenkami

Tábor - Z nové analýzy vyplývá, že Tábor není ze strany druhého vlastníka teplárny poškozován. Radní se ale podivují nad obchodem s emisními povolenkami.

Na co zajít do kina

Táborsko - Přinášíme vám program kin.

Fotbalisté Soběslavi našli v Sedlčanech studánku s divizní živou vodou

Soběslav – Úleva, radost, zadostiučinění, motivace do další práce… V hlavách soběslavských fotbalistů i trenérů se po druhém divizním střetnutí v Sedlčanech mísila celá řada příjemných pocitů.

Táborsko v Opavě sahalo po třech bodech, ale nakonec padlo 2:1

Opava - V rámci vloženého kola zavítal A tým FC MAS Táborsko na půdu slezské Opavy, kde po výborném výkonu prohrál 2:1.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení