VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivo pod míru vyšlo z módy, hříšníci se ale vždy najdou

TÁBORSKO - Nejen v Táboře se restauratéři musejí mít na pozoru. Kontroloři se neohlašují.

26.7.2007
SDÍLEJ:

MÁTE CHUŤ? Příprava italského pokrmu v kuchyni táborské pizzerie. Také pizza musí splňovat hmotnostní předpoklady.Foto: Luděk Markvart

S létem roste žízeň a s ní i počet kontrol v restauračních zařízeních. Ve velké konkurenci na Táborsku prozatím inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) a ani hygienici neodhalili velká pochybení obsluh.
Ke kontrolám v restauračních zařízeních se vyjádřil ředitel místního inspektorátu ČOI Daniel Adamec. „Kontroly restaurací provádíme průběžně a zjištěné chyby se nevymykají z průměru. Mezi prohřešky patří klasicky nedodržení míry nebo hmotnosti, předražování nebo neseznámení zákazníka s cenou. Například pokud provozovatel neuvede jinak, musí servírovat stogramovou porci masa, která je uvedena v jídelním lístku. Neexistuje, že by po tepelné úpravě přinesl maso nižší váhy. Zákazník platí za množství suroviny, to samé je s pivem, kdy by měla být míra přesná,“ nastínil ředitel Adamec. Obchodní inspekce provedla od konce června kontrolu dvaceti pěti restauračních zařízení v okrese Tábor.
Práce inkognito
„Odhalili jsme devět pochybení. Nejčastěji se jednalo o nedodržení míry, ale nic závažného. Uložili jsme dvě pokuty v hodnotě jeden tisíc korun a zbývající v hodnotě pět set korun,“ upřesnil Adamec.
Bývalý zaměstnanec nonstopu na sídlišti Nad Lužnicí Jiří Lukavec z Tábora by mohl o pokutách vyprávět. „Tenkrát jsem v tom podniku pracoval. Přišly dvě ženy a objednaly si metaxu. Když jsem jim požadované drinky přinesl, prokázaly se průkazem a šli jsme přeměřit míry nápoje. Pamatuji si, že destilátu bylo asi milimetr pod míru, ale to stačilo. Platil jsem pokutu sedm tisíc korun,“ uvedl kontrolovaný číšník.
Také pracovníci hygienické stanice vyrážejí do terénu inkognito, takže provozovatelé nemají čas se na kontrolu připravit. „Sledujeme toalety podniků, kuchyně, čistotu personálu a celkovou hygienickou úroveň,“ naznačil tiskový mluvčí krajské hygienické stanice František Kotrba. Podle zákona například nesmí zůstat hotová jídla v kuchyni a ještě ten den se musí vyhodit.

26.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Letní kino v Bělči se v pátek chystá na zahájení sezony.

Na Táborsku začíná sezona letních kin

Takhle to vypadá, když mají policisté den blbec.
AUTOMIX.CZ
45

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

Nabízel padělky hodinek a parfémů

Tábor - Pochůzkový prodej, který je na území města Tábora zakázaný Tržním řádem, si v úterý zvolil jako formu přivýdělku jednapadesátiletý muž ze Slovenska.

Cyklo-běh proti drogám měl zastávku také v Táboře

Tábor - Cyklo-běh, největší kampaň proti drogám spojená se sportem, dorazila v pátek i do Tábora.

Do Jižních Čech přišly tropy, zvyšuje se nebezpečí požárů

Jižní Čechy - V pátek 23. června od 12 hodin platí pro Jihočeský kraj další výstražná informace ČHMÚ upozorňující na vysoké teploty. Vlna veder zasáhne celý kraj, teploty se budou pohybovat nad 30 °C. Ve stejný čas pak vstoupí v platnost další výstraha, a to na nebezpečí vzniku požárů.

Zemědělskému družstvu shořela sláma

Makov - Brzy rána začal v obci hořet sklad sena. Od čtvrté hodiny jsou na místě hasiči, kteří dostali plameny pod kontrolu až po několika hodinách.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies