Projekt GraffitEko, díky kterému místní žáci zkrášlují městské kontejnery, pokračuje i tento rok. Malovat se bude už potřetí. Děti ozdobí kontejnery u nádraží zřejmě už v září.

Původně radní akci nepovolili. Po červnovém emotivním jednání zastupitelstva si radní organizátora akce GraffitEko a zároveň předsedu komise životního prostředí Zdeňka Kozlíčka přizvali na své zasedání, kde nakonec našli společnou řeč.

ČTYŘI POPELNICE

Zdeněk Kozlíček vítá, že rada města změnila názor. „Myslím, že situaci pomohla diskuze na zastupitelstvu. Bavíme se tu o čtyřech popelnicích, nedostavujeme Temelín, takže jsme doufali, že by tato akce mohla být schválená,“ vyjádřil se předseda.

Některým radním se nelíbilo, že se mělo malovat na novější kontejnery, další připomínky se týkaly lokality, kde se projekt bude realizovat, nebo pozdního podání žádosti o povolení projektu.

Místostarosta Soběslavi Pavel Lintner chtěl, aby došlo k zpřehlednění značení. „Měl jsem také připomínku ohledně toho, že bychom měli využít kontejnery, které jsou na hranici životnosti. Domluvili jsme se, že se použijí starší kontejnery, které se před malováním opraví, aby byly použitelné," sdělil.

Zdeněk Kozlíček s malováním na starší popelnice nemá problém. „Šlo jen o to, abychom měli k dispozici čtyři popelnice, protože projektu se účastní čtyři školy, a aby kontejnery byly na dostatečně viditelném místě, jako je právě nádraží. Vypořádali jsme se také s připomínkami ohledně značení,“ zmínil.

HLASOVÁNÍ

Veřejnost už si mezi návrhy, které děti vytvořily v uplynulém školním roce, vybrala své favority při hlasování na internetu. Nyní je zhodnotí ještě odborná porota složená ze sedmi členů včetně jednoho zástupce města. V porotě zasedne také Pavel Lintner.

„Návrhy byly vcelku dobře zpracované, barevnost byla zachovaná a symboly byly celkem jasné,“ pochválil místostarosta práci dětí. Budoucnost projektu ale nevidí růžově. „Za chvíli žáci nebudou mít na co malovat, protože plechové hranaté kontejnery postupně nahrazujeme plastovými, které jsou větší a lépe se s nimi manipuluje. Nicméně ani proti rozumné alternativě malování na kontejnery v zásadě nejsem,“ uzavřel Pavel Lintner s tím, že podobné projekty, ač v jiné formě, budoucnost v Soběslavi určitě mají.

Zdeněk Kozlíček už dříve zdůraznil, že projekt nebyl jen o malování. „Žáci mají mít možnost ovlivnit veřejný prostor. Můžou si malovat v hodině výtvarné výchovy, ale tohle je věc, která je vidět, a děti si to uvědomují,“ řekl.