O jiné porodnici než o táborské osmadvacetiletá Veronika Malenická z Košic před porodem vůbec neuvažovala. Kromě dalšího šla totiž do známého prostředí. „Už jsem tady rodila poprvé a i podruhé mohu říct: velká spokojenost. Pokoje jsou dobře vybavené, hezké je i zázemí a sestry hodné," vyjmenování maminka, jejíž Tobiáš je jedním z 887 dětí, které během předchozího roku přišly na svět v táborské porodnici.

Noví občánci
Rok   děti     vícečetné por.
2007  1002         12
2008   944          10
2009   1039        11
2010     980         9
2011     887        4

2012     939         4
2013      997       3
2014     899       2

2015     887       4

Porodů v tomto zařízení odvedli 883, takže na svět pomohli celkem čtyřem dvojčatům, v čemž se rok 2015 shoduje s roky 2012 a 2011. Při zpětném pohledu do čísel to ale není jediná shoda, neboť v roce 2011 se kromě stejného počtu dvojčat narodil i shodný počet dětí. K výsledku roku 2007 však mají všechny následující údaje daleko: v tomto roce ženy v Táboře porodily 1003 dětí a z toho ve 12 případech více dětí najednou. 

Převratné novinky nově zrekonstruovaná porodnice loni nezavedla a podle ředitele zařízení Ivo Houšky se pro letošek připravují spíše organizační než investiční. „Spíš chceme změny v záležitostech, které jsou navázané na privátní sféru, tedy na privátní gynekology nebo na porodní asistentky. Chceme, aby v letošním roce spolupráce s nimi fungovala na jiných principech," uvedl včera ředitel, ale konkrétnější být v tuto chvíli nechtěl. Karty na stůl totiž ještě nevyložili.

Přesto jednu změnu loňský rok přinesl. „Jsou to ambulantní porody. To znamená, že žena odrodí a pokud nejsou vůbec žádné komplikace a vše je v pořádku, může jít domů. Této možnosti využily dvě rodičky," upřesnila vrchní sestra porodnice Jana Nutilová.

Představy o průběhu porodu má každá budoucí maminka trochu jiné, a tak i přání na porodnici jsou různá. Splnit mohou jen ta realizovatelná. „Hodně maminek sem chodí s vypracovaným porodním plánem, v němž má představy sepsané a pokud je to možné, my je akceptujeme. Případné odchylky pak společně konzultujeme. Takže například porod do vody v požadavcích nebývá, protože už ženy vědí, že v Táboře takový porod neděláme," dodává Jana Nutilová s tím, že vodu ale ženám v první fázi blížícího se porodu doporučují. K dispozici ženy mají sprchu nebo vanu.

Doprovod rodičky až na sál je v Táboře automatický. „To už je zcela běžné, devadesát procent porodů je s doprovodem, hlavně to bývají tatínkové. Za přítomnost na sále se u nás nic neplatí, doprovod tu má šatnu, od nás dostane oblečení," upřesňuje vrchní. Pouze u porodů císařským řezem musí tatínek do narození potomka počkat před sálem .
Zdarma jsou také nadstandardně vybavené pokoje: čtyři jednolůžkové, 10 dvoulůžkových. Všechny mají sociální zařízení, televizi, ledničku, přebalovací pult, vaničku a váhu. Miminko také dostane oblečení, hygienické potřeby, zavinovačku a pleny na celý tří až čtyřdenní pobyt v porodnici, což odpovídá zhruba 28 kusům plen na dítě. A jak říká Jana Nutilová, domů odcházejí i s malým dárkem.

Hitparádě jmen kraluje Eliška a Matyáš

V hitparádě jmen se vkus rodičů moc nemění. Opět vítězí Eliška, která si v Táboře připsala již třetí zlato v pořadí. U chlapečků oproti roku 2014 došlo ke změně. Jana, jenž žebříčku kraloval také tři roky za sebou, vystřídal za loňský rok Matyáš. Zatímco Elišek si domů rodiče odvezli 17, Matyášů 24 (může se o něco lišit, neboť nemocnice respektuje právo rodičů, kteří nechtějí jména uveřejňovat). Jan obsadil krásné 2. místo.

Z oblíbených jmen se v popředí s Janem drží Jakub (oba 20x), dále Tomáš (17) nebo Filip (16). U holčiček je v závěsu za vítězkou Karolína (16) nebo Tereza (15) s Aničkou (13). Zajímavé je, že před pár lety tolik oblíbená Michaela se loni narodila jen jedna. Mezi neobvyklými jmény se mezi holčičkami objevila Zoe, Dorota, Nika, Vivien Lue, Kian, Nikita či Bou. U chlapců rodiče použili jména Nicolas, Ferdinand, Fabian, Eliáš, Vendelín nebo Hugo či Alois. Také u chlapců se ještě nedávno populární Michael propadl loni na jedno použití.

Eliška pochází z hebrejského eliševah, což znamená Bůh je má přísaha. Matyáš je stejného původu a odvozený je od Mattyth Jáh s významem dar od Boha.