Na stadionu Míru existují místa, která televizní kameramani nemají zabírat. A David Bor, hlavní osoba organizace mistrovství republiky, by byl nejraději, kdyby naše atletické špičky na stadionu zavřely oči. Jeho vizáž totiž vůbec není reprezentativní.

„Samozřejmě, že na stav stadionu u atletického svazu narážíme, protože vhodná místa ať již pro tiskové středisko novinářů, lékaře, doping, nebo pro rozcvičování, u nás na Míru již těžko hledáme," přiznává David Bor, bývalý šéf táborské atletiky a současný člen předsednictva Českého atletického svazu.

V polovině června by měl na stadionu přivítat například oštěpařku Báru Špotákovou či běžce Zuzanu Hejnovou a Pavla Masláka. „Bára Špotáková ve svém prohlášení už řekla, že 
v Táboře startovat chce a že už se sem těší. Věříme, že přijede i Zuzka Hejnová, ale do všeho ještě může vstoupit spousty faktorů," nechává David Bor prostor pro nové nebo nedoléčené zdravotní komplikace.

Starty jmenovaných stadion ozdobí, ale z blížícího se kolapsu mu nepomohou. To zmohou jen peníze, které hlavně hala z roku 1925 nutně potřebuje. David Bor upozorňuje, že životnost je téměř za hranou a že by letošní mistrovství mohlo být posledním, jímž by se Tábor mohl pyšnit.
V táborské „programové alianci" (dříve koalici) má rekonstrukce podporu. „Pokud vyjde dotace, mohli bychom letos začít," říká starosta Jiří Fišer. 

Hala: střechou zatéká, dírami prolézají kuny 

Atletický stadion Míru má mnoho bolavých míst. Není divu, sportovcům dodnes slouží hala z roku 1925. Od té doby, za 91 let, se dočkala maximálně dalších stavebních přílepků, které ji nafukovaly do dnešní podoby. Do zákoutí stadionu jsme se vydali s vedoucím táborských sportovních zařízení, které působí pod obchodní společností Tělovýchovná zařízení města Tábora, Jiřím Křížem.

Naznačil jste mi, že v roce 1925 hala nebyla prioritně určena pro sportovce. Co bylo důvodem její stavby?
Stavěla se pro jakousi výstavu, která se v Táboře konala, a dokonce ji budovali jen jako dočasnou stavbu. No, a ona nám tu vydržela dodnes.

Doufám, že ne v úplně původním stavu?
V podstatě ano, změnila se jen částečnými opravami a přístavbami. Jinak je ale stejná. Také až později se k původní hale, která se po výstavě díky svým rozměrům začala využívat jako tělocvična, vybudoval stadion s běžeckým oválem. Jak narůstaly potřeby sportovců a pak i vojáků, jimž stadion patřil, tak se vždy něco přistavělo. Teď tu tedy máme krásný slepenec.

Kde je technický stav úplně nejhorší?
Samozřejmě je to celý obvodový plášť budovy i její střecha, kterou zatéká do tělocvičny. V plášti jsou díry a jimi nám prolézají kuny, které si do mezipláště tahají mršiny, čímž se nám tu line i nepříjemný zápach a ten samozřejmě sportovcům vadí. Hlavním nedostatkem haly jsou ale její nevyhovující rozměry pro dnešní sporty. Už nesplňuje všechny stanovené limity, aby se v ní mohly konat různé turnaje a soutěže. To je také důvod, proč je v plánu její celková rekonstrukce.

Už se nebude přistavovat, ale rovnou bourat?
Ano, celá hala se má strhnout k zemi a na jejím místě se postaví nová, montovaná hala, která bude respektovat nároky atletů a samozřejmě i dalších sportovců.

Jaké konkrétně?
Atleti by určitě měli mít k dispozici rozběhový tunel, který potřebují ve stanovené délce pro tréninky, kdy nemohou trénovat venku. Nová hala bude vyhovovat například i basketbalu nebo volejbalu či fotbalu. Všechny potřeby jsme s jednotlivými kluby prodiskutovávali, každý nám řekl, co je třeba změnit, aby splnili podmínky asociace svého sportu. S rekonstrukcí haly se plánuje i výměna umělého povrchu po celém oválu a přeměna jednotlivých sektorů, abychom vyhověli požadavkům atletické federace pro pořádání mistrovství republiky atletů. A také mládež by na stadionu měla hrát fotbal.

Najde se něco, zač se stadion nebude stydět až v červnu přijede naše atletická špička?
Povedlo se vybudovat novou rozběhovou dráhu, kde se budou moci kvalitně připravit před vlastním závodem. Ta je teď jedinou přidanou hodnotou celého areálu.

I oko laika pozná, že přidanou hodnotou není tribuna. Počítá se, že bude nová?
S tou to bude horší, protože v této fázi se počítá s halou a tribuna se víceméně jen kosmeticky upraví, něco přebrousíme, nově jí natřeme. Gró je hala a dráha.

Financování rekonstrukce

Jak má rekonstrukce stadionu připravené financování? Odpovídá starosta Jiří Fišer: „Rozpočet rekonstrukce vychází zhruba na 40 milionů, přičemž předpokládáme, že polovinu uhradíme z dotace. Zvláštní, samostatnou, akcí je retoping, neboli obnova povrchu běžecké dráhy, na niž mají atleti slíbenou dotaci deset milionů. Pokud by na nás zbylo uhradit našich dvacet milionů, tak s těmi počítáme ze standardního financování, to znamená, že si nemusíme brát úvěr. Nyní zpracováváme projektovou dokumentaci, abychom byli připraveni začít hned s realizací, jakmile by nám vyšla dotace. Jednou z jejích podmínek je totiž termín vyčerpání peněz, proto pak nesmíme ztratit ani den. Reálný je totiž již tento rok, proto nelze na nic čekat a pokud dotace vyjde, musíme s rekonstrukcí začít už letos."