Tak vypadá jihočeská volební listina kandidátů do Poslanecké sněmovny. Alespoň tak ji pražskému předsednictvu navrhnou jihočeští sociální demokraté po pondělní schůzi výkonného výboru.

Jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka byl jasným favoritem, při tajné volbě byl zvolen jednohlasně všemi 17 hlasy.

PRACOVNÍ STŮL STAROSTY STANISLAVA MRVKY:Zdroj: Deník/ Jana Hýbková"Samozřejmě je to určitý závazek. Zatím je to ale jenom návrh, ještě nás čekají dvě věci - musí to projít předsednictvem a stranickým hlasováním. Vážím si toho, ale zároveň mám možná i trochu pocit, že jsem na sebe vzal břímě, které asi nebude úplně lehké. Co se týče případného sloučení funkcí starosty a poslance, to zatím není vůbec na pořadu dne, to bych opravdu řešil, až a jestli taková věc skutečně nastane," sdělil exkluzivně Deníku Stanislav Mrvka.

Za ním se řadí kandidáti takto: Ondřej Veselý, Petr Podhola, Olga Bastlová, Vlasta Bohdalová.

Praha by měla kandidátku potvrdit 8. dubna.

První reakce členů ČSSD na jihu Čech

ČSSD: Ing. OLGA BASTLOVÁ (44) místostarostka města členka ČSSD na uvolněnou pozici na radnici se dostala v roce 2010, kdy se do sboru dostala podruhé voliči jí nadělili 2138 hlasůZdroj: Archiv/DeníkOlga Bastlová, krajská zastupitelka, Tábor:
Jednoznačně od nás zaznívala podpora pana Zimoly a má i moji podporu, protože to celé kolem něj je pouze pseudokauza na rozbití koalice. Ale rozhodl se, že lídrem nebude. Na krajském výkonném výboru jsme schválili pana Mrvku, což je člověk zkušený a ČSSD pod jeho vedením na Jindřichohradecku lámala rekordy, proto si myslím, že je to dobře vybraný člověk, byť bych podpořila i Jiřího Zimolu. O žádnou krizi u nás ale vůbec nejde.

Jaromír Novák (ČSSD)Jaromír Novák, uvolněný krajský radní, Tábor:
Pan Zimola jednoznačně řekl, že lídrem být nechce a na kandidátce, o níž rozhodl krajský výkonný výbor, spolu s paní náměstkyní podporují ty, kteří kandidují.  

Bohumil KomínekZdroj: archivBohumil Komínek (ČSSD), místostarosta Jindřichova Hradce:
"Jsem samozřejmě rád, především z pohledu zástupce naší okresní organizace. Je samozřejmé, že Stanislava Mrvku v jeho kandidatuře do sněmovny podpoříme.

Josef Eigner, StrakoniceZdroj: Deník / Jana ŠtroblováJosef Eigner, Strakonice
Že Jiří Zimola nebude v čele krajské kandidátky je věc, která byla dlouho dopředu komunikována, takže to pro mě není žádným překvapením. Myslím, že Stanislav Mrvka bude kvalitní lídr, byl to této pozice zvolen na základě široké podpory v ČSSD na jihu Čech. Na druhou stranu Jiří Zimola ho ze své pozice určitě bude podporovat a jsem přesvědčen, že má potenciál dostat řadu preferenčních hlasů.

Místopředseda představenstva českokrumlovské nemocnice Jindřich FloriánZdroj: DENÍK/Martin TrösterJindřich Florián, (ČSSD),  zástupce ředitele Nemocnice Český Krumlov
„Já myslím, že je to dobrý tah," míní člen ČSSD a primář českokrumlovské nemocnice Jindřich Florián. „Pan starosta Stanislav Mrvka je kvalitní, slušný a poctivý člověk a já mu fandím. Jiří Zimola se už předtím, než se rozvířila diskuze o stavbě jeho rekreačního objektu u Lipna, vyjádřil, že do poslanecké sněmovny nebude kandidovat z prvního místa, takže to není nečekané rozhodnutí. Já to také pokládám za rozumnější, myslím si, že by měl být spíš hejtmanem než poslancem."

Ondřej Veselý (ČSSD Písek)Zdroj: Archiv Ondřeje VeseléhoOndřej Veselý, (ČSSD Písek - bývalý starosta)
„Stanislava Mrvku naprosto podporuji. Je to nejúspěšnější komunální politik za poslední dobu. Vážím si ho jako politika a především také jako člověka. Jsem moc rád, že je to právě on. Má mou jednoznačnou podporu. Nejedná se však o žádný převrat. Jiří Zimola být lídrem kandidátky nechtěl."



David Slepička (ČSSD), zastupitel Týna nad Vltavou.Zdroj: DeníkDavid Slepička (ČSSD), zastupitel Týna nad Vltavou:
Jako člen krajského výkonného výboru jsem se dnes zúčastnil volby lídra kandidátky. Standa Mrvka je podle mého nejlepším možným lídrem, vzhledem k aktuální situaci sociální demokracie. Je úspěšným komunálním politikem a to je přesně typ politika, který může navrátit sociální demokracii důvěru voličů. Za mne je to jednoznačně pozitivní vzkaz voličům, že politika se dá dělat slušně a poctivě.

Jiří PravdaZdroj: DeníkJiří Pravda (ČSSD), radní Jindřichova Hradce:
Velice to panu Mrvkovi přeji. Myslím si, že je to ocenění jeho práce, zásluh a taky toho, že vždycky dokázal být manažerem a dokázal vést město. Věřím tomu, že jako poslanec bude platným členem poslanecké sněmovny. Je to vlastně také ocenění práce městské a okresní organizace sociálních demokratů, protože je to o tom, že sociální demokracie v Hradci měla nejlepší městský volební výsledek v komunálních volbách. Pokud se týká Jiřího Zimoly, tak ten už na konferenci sociální demokracie prezentoval, že nebude na prvním místě. V ČSSD platí neslučitelnost funkcí, tudíž by si musel vybrat mezi funkcí poslance a hejtmana. To znamená, že on si vybral funkci hejtmana a tím pádem se ani nestavěl do čela kandidátky. Bylo by to i nefér vůči voličům, protože by pak nemohl dostát svým závazkům. Kdo je lídr, ten se tomu musí poctivě věnovat, alespoň já to tak vidím

Jana Krejsová, PrachaticeZdroj: Deník / Vandlíčková JanaJana Krejsová, ČSSD Prachatice, zastupitelka města
Dozvídám se to od vás, nebyla jsem na místě. Kandidáti z Prachaticka prošli naší okresní konferencí. To, že byl zvolen jako lídr jihočeské kandidátky pan Mrvka, je pro mě dobrá zpráva. Mám ho ráda. Podle mého názoru je to čestný chlap, mluví pravdu, a proto si ho jako člověka velmi vážím. Rozhodně s tím nemám žádný problém. Beru to pozitivně a myslím, že to může být člověk na správném místě. Zároveň musím říct, že mi nevadí, zda bude na prvním místě zrovna pan Mrvka, nebo Jiří Zimola. Toho si samozřejmě vážím také, ať se teď povídá, co se povídá. Znám pozadí toho příběhu a myslím si o tom své.