Dostat včas pacienta i z nejzapadlejšího místa v kraji do rukou toho správného odborníka. To bylo důvodem, proč se ve čtvrtek stejně jako v minulých letech v Českých Budějovicích sešli především jihočeští traumatologové a záchranáři na odborném sympoziu.

Právě díky tomu, že se specialisté traumacentra českobudějovické nemocnice dělí o své zkušenosti a nové poznatky s kolegy z okresních nemocnic, roste v posledních letech počet vážných úrazů, které se daří úspěšně léčit. Přitom před několika lety podobné případy nezřídka končily smrtí zraněného.
„Důležité je, aby se naši kolegové v okresech dozvěděli, jaké spektrum výkonů jsme schopni poskytovat a současně získali informace o vývoji nových technologií a operačních postupů. Zjednodušeně řečeno, aby své pacienty v případě potřeby odesílali včas na naše technicky lépe vybavené pracoviště,“ uvedl primář oddělení úrazové chirurgie a vedoucí lékař Traumacentra českobudějovické nemocnice Pavel Kopačka.

Jeho tým ošetří ročně více než padesát tisíc zraněných lidí. V porovnání s rokem 1989 jde o pětinásobný nárůst. Podílejí se na něm jak z menších nemocnic přeložení pacienti, kteří potřebují péči ve špičkově vybaveném centru, tak i další faktory. Více práce má úrazová chirurgie i kvůli stále rostoucímu počtu dopravních nehod, při nichž se někdo zraní, ale i úrazům při sportu a jiných aktivitách. Nemocnice navíc ošetřuje i drobné úrazy, které dřív patřily do gesce již zrušených chirurgických ambulancí.

Traumacentrum - je jediným vysoce specializovaným pracovištěm svého druhu v regionu. Léčí polytraumata a těžké úrazy. Soustřeďují se sem nejzávažnější úrazy z celého Jihočeského kraje, ale také z části Plzeňského kraje a kraje Vysočina.
Výsledky léčby jsou srovnatelné s obdobnými pracovišti ve vyspělých evropských zemích a USA.