VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbař se vrátil z lesa s nadílkou smržů

Tábor - František Novotný z Tábora se z letos první výpravy do lesa kolem Vrchotových Janovic rozhodně nevrátil s prázdnou.

18.4.2017
SDÍLEJ:

František Novotný si domů nesl 91 kousků smrže obecného.Foto: archov Františka Novotného

Domů přinesl košík plný drobných houbiček s tmavým kloboučkem, které mnozí houbaři často přehlížení. Devadesát jedna kousků smrže obecného je důkazem, že i v tuto dobu se vyplatí do lesa vyrazit.

"Jde totiž o výbornou houbu, která je u nás srovnávaná s lanýži," upozorňuje houbař, jenž nám přidal i recepty, jak u nich doma smrže připravují.

Zajímavé recepty na smrže:

S rýží:
1 hrnek kulatozrnné rýže
4 lžíce másla
2 hrnky drůbežího vývaru (nebo jiného)
200 g čerstvých smržů
1 středně velká cibule nakrájená na jemno
100 ml sladké smetany
půl lžičky drceného kmínu
půl lžičky sušeného česneku
sůl, bílý pepř, nastrouhaný parmazán nebo gouda
trochu nasekané petrželky

Dvě lžíce másla rozehřejeme, minutku v něm obalíme rýži, přidáme vývar a za občasného míchání dusíme pod pokličkou do změknutí. V případě potřeby podlijeme.
Cibulku osmahneme na zbylých dvou lžících másla, přidáme očištěné a nasekané smrže spolu s pepřem, kmínem a sušeným česnekem. Po pěti minutách podlijeme dvěma lžícemi vody a dusíme do změknutí hub.
Pak přilijeme smetanu, krátce zredukujeme. Houbovou směs vmícháme do hotové rýže a přisypeme petrželovou nať.
Na talíři posypeme parmazánem.

Dušené smrže:
600 – 700 g smrže obecného
40 g másla
1 větší cibule
1 dl sladké smetany
10 g hladké mouky
sůl, mletý pepř
medvědí česnek nebo zelená petrželka
Na másle lehce osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, nakrájené smrže a podusíme (asi 15-20 min.) Když jsou měkké, zaděláme je smetanou rozmíchanou s moukou, povaříme, osolíme a opepříme.Ozdobíme nasekaným medvědím česnekem. Podáváme s žitným nebo toustovým chlebem.

Směs ze smržů na těstoviny – makarony:
300 g smržů
300 g krájených rajčat (možno z konzervy)
1 cibuli
olej nebo kousek másla
sůl, pepř, česnek, dobromysl, případně další zelené bylinky.
Smrže očistíme a na větší kousky nakrájíme. Pokrájenou cibulku osmahneme na oleji, přidáme pokrájený česnek (asi 1 - 2 stroužky), rajčata, smrže a lehce podusíme. Přidáme koření a bylinky. Hotovou směs podáváme na běžným způsobem uvařených makarónech. Na povrch můžeme nastrouhat trošku tvrdého sýra gouda nebo parmezán.

Autor: Alena Šatrová

18.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Jen nejtvrdší hasič přežije

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Lákavé menu: Hudební večer v Žižkových lázních či Bechyňské doteky

Táborsko – Obyvatelé a návštěvníci táborského regionu mají možnost prožít další mimořádně pestrý a zábavný víkend. O jejich přízeň usiluje celá řada zajímavých akcí.

Lidé kolem Vltavy na Českokrumlovsku zachraňují i psy

Rožmberk nad Vltavou – Nejenom věci, ale také své psy ztrácejí vodáci plující po Vltavě. Své o tom ví Martin Pavljuk, který se ujal nejednoho bezradného psa běhajícího kolem Vltavy.

Na co zajít v pátek a v sobotu do kina

Táborsko - Přinášíme vám program kin.

Zloděje čapli za ruce

Tábor - Muže a ženu ve čtvrtek ostraha jednoho z táborských supermarketů v centru zadržela ve chvíli, kdy se snažili ukrást zboží za bezmála 4500 korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení