VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbař se vrátil z lesa s nadílkou smržů

Tábor - František Novotný z Tábora se z letos první výpravy do lesa kolem Vrchotových Janovic rozhodně nevrátil s prázdnou.

18.4.2017
SDÍLEJ:

František Novotný si domů nesl 91 kousků smrže obecného.Foto: archov Františka Novotného

Domů přinesl košík plný drobných houbiček s tmavým kloboučkem, které mnozí houbaři často přehlížení. Devadesát jedna kousků smrže obecného je důkazem, že i v tuto dobu se vyplatí do lesa vyrazit.

"Jde totiž o výbornou houbu, která je u nás srovnávaná s lanýži," upozorňuje houbař, jenž nám přidal i recepty, jak u nich doma smrže připravují.

Zajímavé recepty na smrže:

S rýží:
1 hrnek kulatozrnné rýže
4 lžíce másla
2 hrnky drůbežího vývaru (nebo jiného)
200 g čerstvých smržů
1 středně velká cibule nakrájená na jemno
100 ml sladké smetany
půl lžičky drceného kmínu
půl lžičky sušeného česneku
sůl, bílý pepř, nastrouhaný parmazán nebo gouda
trochu nasekané petrželky

Dvě lžíce másla rozehřejeme, minutku v něm obalíme rýži, přidáme vývar a za občasného míchání dusíme pod pokličkou do změknutí. V případě potřeby podlijeme.
Cibulku osmahneme na zbylých dvou lžících másla, přidáme očištěné a nasekané smrže spolu s pepřem, kmínem a sušeným česnekem. Po pěti minutách podlijeme dvěma lžícemi vody a dusíme do změknutí hub.
Pak přilijeme smetanu, krátce zredukujeme. Houbovou směs vmícháme do hotové rýže a přisypeme petrželovou nať.
Na talíři posypeme parmazánem.

Dušené smrže:
600 – 700 g smrže obecného
40 g másla
1 větší cibule
1 dl sladké smetany
10 g hladké mouky
sůl, mletý pepř
medvědí česnek nebo zelená petrželka
Na másle lehce osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, nakrájené smrže a podusíme (asi 15-20 min.) Když jsou měkké, zaděláme je smetanou rozmíchanou s moukou, povaříme, osolíme a opepříme.Ozdobíme nasekaným medvědím česnekem. Podáváme s žitným nebo toustovým chlebem.

Směs ze smržů na těstoviny – makarony:
300 g smržů
300 g krájených rajčat (možno z konzervy)
1 cibuli
olej nebo kousek másla
sůl, pepř, česnek, dobromysl, případně další zelené bylinky.
Smrže očistíme a na větší kousky nakrájíme. Pokrájenou cibulku osmahneme na oleji, přidáme pokrájený česnek (asi 1 - 2 stroužky), rajčata, smrže a lehce podusíme. Přidáme koření a bylinky. Hotovou směs podáváme na běžným způsobem uvařených makarónech. Na povrch můžeme nastrouhat trošku tvrdého sýra gouda nebo parmezán.

Autor: Alena Šatrová

18.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Víkend v táborském regionu ovládnou čarodějnice. Necháte se zlákat jejich kouzlem?

Na Táborsku o víkendu zaplanou čarodějnické ohně

Kristýna Kubišová se během sezony vypracovala v oporu píseckého celku.

Házenkářské play out je tu, sokolky Písku začínají ve Veselí

Tvůrci táborského kalendáře odvedli dobrou práci. Vyhrál

Tábor - Jiří Linhart, Petr Dobiáš, Ignác Šechtl i Jan Voseček a také tiskaři z Jindřichova Hradce. Ti všichni se zasloužili o to, že letošní prezentační kalendář Tábora se stal vítězem soutěže příběhů a umění Kalendář 2017, a to v kategorii nástěnného zpracování.

Kam můžete vyrazit do kina

Táborsko - Připravili jsme pro vás program kin.

Za patnáct minut si "vydělal" 120 tisíc

Soběslav – Neuvěřitelný kousek se podařil zloději, jemuž stačilo 15 minut, aby se zmocnil příruční tašky s doklady a penězi.

AKTUALIZOVÁNO

Jihočeské kluby mohou nahlásit svazu, že mají na víkend hřiště nezpůsobilé

České Budějovice - Fotbal v kraji je o víkendu ohrožen. Čím, je zřejmé při pohledu z okna…

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies