V rámci akce Project X-mas, která se v klubu odehraje 23. prosince, na facebookových stránkách avizoval, že návštěvníci jako dárek dostanou lahvičku poppers, jako afrodiziakum.

Poppers jsou u nás sice legálně prodejné, ale často se zneužívají jako stimulanty. Uživatelé je vyhledávají pro jejich okamžité účinky podobné euforii, také zvyšují sexuální touhou a usnadňují styk. Látku stačí inhalovat.
Provozní spolu s majitelem klubu připouštějí, že se zaměstnanec dopustil velké chyby, ale že se již nebude opakovat.

,,V podstatě to nemyslel špatně, bylo to myšleno jako dárek pod stromeček. Neměl v úmyslu někoho nabádat, aby látku užíval v Kotnově. Myslel to tak, že než vydávat nějaký drink zdarma, což dělá každý, chtěl udělat tohle. Bohužel to zvolil úplně nešťastně," omlouvá pochybení majitel klubu Zdeněk Havrlant. Dodal, že pokud by o záměru věděl, nikdy by ho neschválil.

Po negativních reakcích na sociálních sítích inkriminovanou pozvánku stáhli. Poppers tedy na vánoční akci nečekejte.
Ačkoli se jedná o látku legálně dostupnou a nezákonného jednání by se její distribucí nedopustili, mohl svým jednáním promotér vzbudit dojem, že klub s užíváním drog a zdraví ohrožujících látek souhlasí.

,,Postih pro něj samozřejmě bude, byl to stoprocentně přešlap, takže z naší strany ho budeme více kontrolovat a tohle se už nikdy nestane," ujišťuje provozní Alena Zapletalová.

Jaké má tato látka konkrétní účinky, vysvětlil Martin Mareda z táborského centra Auritus pro lidi ohrožené závislostí.
,,Poppers je slangový název pro různé alkylnitrity, včetně isobutyl nitritu, butyl nitritu a amylnitritu. Dříve se používaly jako speciální čisticí přípravky například na hlavy videorekordérů a nyní je jejich užití známo především v lékařském prostředí," říká.

Koupit se u nás dají v e-shopech nebo i v kamenných sexshopech. Oficiálně se užívají jako osvěžovače vzduchu nebo čističe. Při jiném užití jsou tyto látky rizikové. Inhalace způsobuje prudké snížení krevního tlaku a zvýšení tepové frekvence. ,,Z toho důvodu je velmi rizikové užívat poppers ještě s jinými stimulačními drogami jako je pervitin, kokain, extáze. Zároveň užívání vede ke snížení sexuálních zábran a tudíž k rizikovému chování," dodává Martin Mareda k hořlavé a jedovaté látce. Při styku s pokožkou způsobuje poleptání, při užití otravu.

,,Rozhodně nechci vyznít, jako bych pro to hledal omluvu, ale co se týče zákona, tak ten bychom neporušili. Po morální stránce to však samozřejmě není to pravé ořechové," dodal Zdeněk Havrlant.

Klára Hejdová