Výbuch vodíku s kyslíkem nejdříve děti polekal, potom následovala salva smíchu. Stejná zábava čekala v těchto dnech žáky osmi základních škol z jižních Čech. Vysokoškoláci takto propagují chemii po celé republice.

„Věděli jsme o jejich akci a pozvali je i k nám. Tato příležitost se hodila k představení naší školy dětem, které si zanedlouho budou vybírat, co chtějí dál studovat," vysvětluje Martina Sýkorová, učitelka chemie a matematiky z veselské střední školy.

Žáci ze základek se seznámili s ekologickými projekty a navštívili také pivovar, ve kterém studenti ekologické a potravinářské školy vaří pivo. Děti ochutnali nealkoholické Šoférské pivo, o čtrnáctistupňovém Blatském švihákovi mohli jen poslouchat.

Kytkou po hlavě

Při hodině chemie se někteří z nich stali přímými aktéry pokusů. „Víte, co se stane s karafiátem, když ho ponořím do tekutého dusíku," zeptala se vysokoškolačka Eva Kubíčková dětí ze soběslavské základní školy.

Dívka pohotově vyzvala dva dobrovolníky, na nichž pokus předvedla. Tomáš Vaněček dostal za úkol pozvat spolužačku Veroniku Šmídovou na rande na hřbitov. Nevkusnou nabídku mu Veronika doslova omlátila o hlavu karafiátem namočeným v tekutém dusíku. Květina se rozprášila na všechny strany, protože zkřehla v mrazivé lázni. „Trochu jsem se bála, když mi holky potom lily dusík na ruku. Jen trochu to pálilo, ale tekutina na pokožku nevytekla. Cítila jsem jen páru, ve kterou se dusík okamžitě proměnil," popisuje pokus Veronika Šmídová.

Tomáši Habichovi se zamlouval pokus s fluoridem sírovým. Tímto plynem vysokoškolačky naplnily balónek a látku vdechly. Rázem mluvily hlubokým hlasem.

Bafal na žáky

Při dotazech studentek se Tomáš Habich aktivně hlásil. „Chemie mě baví. Bylo zajímavé sledovat pokusy s látkami, o kterých se učíme," chválí akci.

Některé experimenty nemůže jeho učitelka Vlasta Nevolová při výuce ukázat.

„Ráda dělám pokusy. Děti tímto způsobem lépe vstřebají teorii. Něco si vzhledem k bezpečnosti i vybavení školy nemůžeme dovolit. Teorie je ale pro všechny základ," říká učitelka chemie ze Soběslavi.

Eva Kubíčková z VŠCHT na učitelku navazuje poselstvím Járy Cimrmana.

„Nejvíc si člověk zapamatuje skrz efekty, proto Jára Cimrman na žáky doslova bafal," směje se vysokoškolačka.

Připomíná i praktický přesah chemie do života. Nikomu by například neradila, dát si třeba suchý led do termosky. Nádoba by se pak změnila v časovanou bombu.

Zmrzlina z dusíku

Děti měly asi největší radost na konci hodiny. Studentky pro ně za pomoci tekutého dusíku vyrobily zmrzlinu.

„Lidé dříve dali smetanu třeba do sklepa na stinné a chladné místo. Je to jednoduchý a pradávný způsob. Jen jsme ho tady urychlili pomocí tekutého dusíku. Ve zmrzlině nejsou žádné náhražky ani rostlinné tuky," uzavírá Eva Kubíčková.