Klub, který za tři roky hostil nespočet jazzových, bluesových i rockových kapel i dýdžejů, prakticky ze dne na den skončil. Na Budějovické ulici zůstaly z baru s atmosférou jen čtyři holé stěny. Podobně před Vánoci skončila také diskotéka a sportovní turnaje v Pojbukách.

„Konec Poslední noty byl z velké z části způsoben mojí důvěřivostí. Museli jsme Notu vystěhovat a prakticky zničit. Zkrátka jsem naletěla,“ míní provozovatelka Kateřina Kramarovičová.
Poslední Notu nebo podobný podnik by chtěla opět vytvořit. Jinde. „Pod jiným názvem bych se ráda přestěhovala jinam, ale prozatím sháníme volné a vhodné prostory,“ dodává.

Na klub vzpomíná zpěvák skupiny Černý Mosty a Havana Street bandu Jan Ptáčník, který tam požádal o ruku svoji ženu: „V Notě jsme odehráli několik hezkých koncertů. Byla tam výborná atmosféra, výborné jídlo. My jsme tam s manželkou chodili skoro od vzniku a teď nevím, kde si můžu sednout, pustit si svojí oblíbenou kapelu na dvd, které si přinesu, nebo zajít na kapelu jako je Petr Kalandra Memory band, Roman Dragoun, Císař band atd. Bylo mi hodně smutno, když jsem rozbíjel poslední den majzlíkem bar, u kterého jsem tolikrát seděl.“

Nota vznikla v létě 2007. „Prvním plánem bylo udělat hospodu s dobrou muzikou a pivem pro lidi i pro nás. Koncerty následovaly až posléze. Cílem bylo mít si kam sednout za příjemnou hudbou, dobrými koncerty a příjemným a přátelským prostředím,“ prozradila Kramarovičová.
Podle dcery majitelky objektu, která nechtěla být jmenovaná, bude klub na Budějovické ulici pokračovat.

„Budova je i nadále pronajímána. V horním patře je knihkupectví, dole zamýšlí nový nájemník opětovně vybudovat klub či nějaké pohostinství. Asi však pod jiným názvem,“ prozradila.

Pojbuky ožijí. Jinde

„Nikdy jsme si nemysleli, že tuhle závěrečnou pozvánku budeme muset psát. Bohužel…“ píše na webu pořadatelský tým diskotéky v Pojbukách.
„Skončil nám pronájem a nebyl již prodloužen. Zpráva pro mě není novinkou, takže jsem se z toho už oklepal. Nicméně jsem tam začínal jako dýdžej, třináct let jsem tam hrál a tuto víceméně samotu u lesa jsme s klukama proslavili,“ vzpomíná pořadatel diskoték Robert Buřič.

Kromě diska se v Pojbukách konaly koncerty, turnaje v šipkách, nohejbale, fotbale či slavná republiková soutěž v přetahování lanem týmy.
Poslední diskotéka se v tamním sále konala o Vánocích a zahráli na ní dýdžejové, kteří sedmnáct let roztancovávali tamní návštěvníky – Robert Buřič alias Braun, Vokoun, Wallmark, Honza Průcha, Dářa, Šéma. Ti samí dýdžejové vystoupí na otvíračce nové diskotéky 22. ledna.

„Nové prostory místo pojbucké diskotéky jsou v chýnovském kulturním domě. Budeme se soustředit na koncerty kapel a diskotékovou hudbu,“ prozradil Buřič.

David Peltán