To všechno malé děti ze školky a školy určovaly při oslavě svátku Země, který pro ně připravilo město. Výborné znalosti i malí špunti prokazovali v oblasti třídění odpadů.

Na Den Země se v sobotu v Táboře bude konat vítání ptačího zpěvu. Zájemci o výšlap do přírody se sejdou na zastávce u klokotské hospody v 8 hodin. V ten samý den se také koná Den proti úložišti jaderného odpadu, a to v lokalitě Magdalena: na návsi v Makově v 15 hodin zasadí strom a uspořádají si „jadrný piknik". Pěšky, na kole, vlakem, na koni nebo na koloběžce a odkudkoli se mohou lidé vydat do Padařova, kde se v kulturním domě v 15 hodin dozvědí vše podstatné o úložišti a také se tu v 17 hodin setkají s fotografem Zdeňkem Mlnaříkem a jeho souborem Černobyl - vteřiny před katastrofou.

Není divu, plánská základka je zapojena do evropského dvouletého projektu zaměřeného na životní prostředí, v němž je pouze šest škol ze šesti evropských zemí a nedávno Plánští reprezentovali Českou republiku v Bulharsku při jednom ze setkání pod hlavičkou programu Erasmus.

Ředitelka školy Hana Vellánová tak může říct, že Den Země u nich ve škole běží celý rok. "Do Bulharska vyjeli školáci s tématem odpadů, jak u nás funguje jeho třídění i jak s ním nakládají v rodinách, což před odjezdem zjišťovali vlastním šetřením ve městě. "V rámci projektu se věnujeme nejen odpadům, ale také ochraně a udržitelnosti prostředí. Taková dlouhodobá činnost se nám jeví jako efektivnější než jen jednorázová aktivita. Navíc prezentace je v angličtině, takže si potrénovali i jazyk," doplnila ředitelka s tím, že i v Plané se již postarali o čtyřicítku dětí z různých zemí.