Některé jen při největších mrazech omezily vycházky. Jak uvedla ředitelka MŠ Zahrádka v Sezimově Ústí Kamila Gatialová, ven s dětmi nechodí opravdu jen výjimečně.

„Nebereme děti ven pouze pokud je pod minus deset stupňů. Děti si ale letos zimu opravdu užívají, nijak výrazně se nám nezvedla ani nemocnost," sdělila Kamila Gatialová.

Z více než stovky dětí, které MŠ Zahrádka navštěvují, jich onemocněla pouze dvacítka. „To je zcela běžný počet v tuto roční dobu. Mrazy se nám na nemocnosti dětí nijak nepodepsaly," sdělila Kamila Gatialová. Za jeden z důvodů považuje také to, že s dětmi chodí hodně ven. Například příští týden se chystají vyrazit s dětmi bobovat na Šumavu.

Opravdový příchod zimy si nemůže vynachválit také jedna z koordinátorek lesní mateřské školky Žijem lesem z Tábora-Větrov Jana Navrátilová.

„Děti si zimu opravdu užívají. Protože jsme lesní školka, děti jsou téměř neustále venku. Přes zimu se změnilo akorát to, že chodíme obědvat dovnitř do domečku," upřesnila. Za nejdůležitější považuje, aby rodiče nepodcenili přípravu dítěte na zimu.

„Teplé oblečení je základ, pak můžeme klidně celé dopoledne strávit venku. Pravidelným pohybem na čerstvém vzduchu i během mrazivějších dnů se děti naopak otužují a pak jsou mnohem méně nemocné," uzavřela Jana Navrátilová.