Například soběslavští sedmáci odjeli na hory desátého ledna. „Pravidelně bereme děti na Lipno, což je taková sázka na jistotu. Jednak je docela blízko a hlavně tu zasněžují, takže se nemusíme bát, že by si děti nezalyžovaly," řekl Táborskému deníku ředitel ZŠ Edvarda Beneše v Soběslavi, Vlastimil Říha.

Na Lipno Soběslavští raději vyrážejí od té doby, co přišli o sníh v Železné Rudě. „Tam právě nezasněžují, takže učitelé museli jeden rok pro děti volit náhradní program a chodilo se na túry po okolí," vzpomíná Vlastimil Říha. Podle jeho slov se ale škole ještě nikdy nestalo, že by si sedmáci vůbec nezalyžovali.

To táborské děti ze ZŠ Zborovská na Pražském Sídlišti zatím o sníh podle slov jejího ředitele Petra Vašíčka nikdy nepřišli. Také oni preferují jako cíl Lipno. „Na Lipně se okamžitě zasněžuje a musím zaklepat, že za mou pedagogickou kariéru se ještě nestalo, aby nebyl sníh. Teď v neděli nám odjíždějí tři třídy sedmáků, zhruba čtyřicet žáků, což je něco přes polovinu dětí," odhaduje Petr Vašíček.

Alpy lákají

Zatímco rodiče soběslavských dětí o zájezdy na zahraniční svahy zájem příliš neprojevují, Táborští mají opačné tendence, proto letos poprvé škola ve Zborovské ulici vyslala děti do italské Apricy. „Jedná se o výběrový kurz pro děti, které už lyžovat umí, protože v Itálii není možné je teprve učit. To už jsou jiné svahy. Letos nám tam odjeli osmáci a deváťáci. Uvidíme, jestli se to uchytí," říká Petr Vašíček s tím, že pokud se dětem Alpy budou zamlouvat, budou jezdit na zdejší svahy jednou za dva roky a střídat je budou s výlety do Anglie.

U jistebnických školáků zase už šest let vévodí Monínec, který mají téměř za rokem. „Chovají se tam k nám moc hezky, vždycky spíme v dřevěných chatkách pod svahem a na obědy chodíme do hotelu," chválí tělocvikářka Anna Picková, která každoročně děti doprovází. Letos vyrazí až 7. února, ale z nedostatku sněhu strach nemají. „Za ta léta, co tam jezdíme, sníh vždycky byl a na Monínci se zasněžuje, takže jsme nikdy neměli problém," ujišťuje Anna Picková.

Dva až čtyři tisíce

Jak se všichni oslovení učitelé shodli, týdenní zájezd do českých hor vyjde jednotlivce průměrně na čtyři tisíce. Zaplatí si tak ubytování, stravu, dopravu a permanentku. Školy také často dětem něco přispívají z fondu. Jistebničtí se ale při zájezdu na Monínec vejdou do pouhých dvou tisíc se vším všudy.

Ne všechny děti podle učitelů o lyžařský kurz jeví zájem. Některé lyžují od čtyř let, jiné k tomu rodina nevede, nemají dobrou fyzickou kondici a špatně snášejí odloučení od rodiny. Samozřejmě i finanční stránka výletu hraje při rozhodování rodičů a dětí svou roli. „Obvykle děti přesvědčujeme, aby jely, i když nikdy nelyžovaly, protože za ten týden se základy naučí a sjedou i velkou sjezdovku," míní za kolegy pedagogy Anna Picková.

Děti z uvedených škol zatím stále častěji sahají po lyžích než po prknu. Někteří z tělocvikářů jim ale mohou nabídnout i výuku na snowboardu, například soběslavská škola.