Chýnovská základní škola otevírá 26 kroužků. Školáci se mohou zapsat do tanečního kroužku i kurzu angličtiny. „Nově letos otevřeme i šachový klub nebo historický seminář pro druhý stupeň," prozrazuje vedoucí chýnovského školního klubu Dana Šalátová. Za všechny kroužky zaplatí rodiče stejně, a to 80 korun na rok. „Je úplně jedno, jestli dítě chodí do jednoho nebo do více kroužků, poplatek je stejný," ujišťuje. Kroužky jsou určeny pro děti z místní školy, ale po domluvě s ředitelkou je možné přihlásit i děti odjinud.

Tento týden se děti mohou zapsat do kroužků v Domě dětí a mládeže v Táboře, Veselí nad Lužnicí a v nové pobočce v Soběslavi. „Kroužky budeme otevírat 29. září. Zatím k nám chodí hodně lidí a některé děti chtějí zapsat i do dvou kroužků najednou," říká ředitel DDM Josef Musil. Rodiče tu zaplatí od 300 do 900 korun za rok. Nejvíc se zaplatí za keramiku, ale angličtina zůstala zdarma. „Jako na jaře i nyní ji zdarma nabízíme pro seniory s vnoučaty," doplňuje Josef Musil. Nabídku rozšířili o kroužek klasické černobílé fotografie a kulečník.

Za kroužky neplatí

Do konce září se také rozjedou kroužky v Základní škole Tábor na náměstí Mikuláše z Husi. V nabídce jich mají 14 a jsou zdarma. „Nejvíce se dětem líbí tancování, zpívání a hraní na flétnu. Novinkou je příprava na cambridgeské zkoušky z anglického jazyka určená pro osmou a devátou třídu," nabízí ředitelka školy Dagmar Havlůjová.

Zájmové kroužky připravili i ve škole ve Zborovské ulici v Táboře na Pražském Sídlišti. Děti si mohou vybrat z deseti kroužků, ale všechny se otevřít nemusí. Zatím není jasno, kolik se jich rozběhne. „Do konce září mají děti možnost přihlašovat se třeba na volejbal, fotbal, angličtinu, němčinu nebo do pěveckého sboru. Které otevřeme, uvidíme až podle toho, jak se naplní," upřesňuje zástupkyně ředitele pro druhý stupeň Andrea Rambousková. V nabídce jsou i novinky jako atletika nebo kurz první pomoci. Stojí 200 korun na pololetí.