Na jeho získání si však muselo počkat až do letošního června. Zaměstnance muzea ale čeká ještě velký kus práce, aby mohl depozitář vůbec začít fungovat.

„Nyní provádíme revizi elektřiny a snažíme se opravit topení. Dalším úkolem je vyřešit zabezpečení objektu. Doba, kdy bude hotová instalace úložného systému a bude možné depozitář přestěhovat, záleží na financích. Pravděpodobně k tomu dojde v průběhu příštího roku," vysvětluje Jakub Smrčka, ředitel muzea. Dodává, že bude třeba také najít další zdroje financování.

Muzeum se nebrání myšlence využít části prostor pro veřejnost. „Snažíme se co nejvíce se otevřít lidem. Proto bychom chtěli, aby byl kryt z části využit pro výstavy exponátů. Nedokážu však zatím říci, na kolik to bude realizovatelné, protože neznám výši možných nákladů," říká zástupce ředitele pro vědeckou činnost Zdeněk Vybíral.

Kryt byl využíván v minulosti různě. Posloužil například jako prostor, kde se hrálo loutkové divadlo, techno i disko. Rovněž zde byl sklad movitých věcí Okresního soudu 
v Táboře.

O krytu

Nachází se v hloubce deseti metrů pod zemí. Zabírá plochu 
513 metrů čtverečních. Jeho hodnota je 2, 1 milionu korun.

Kateřina Komorousová