Sleva na vstupném pro dospělé, hry pro děti nebo křest DVD o jeskyni. To je krátká nabídka z programu nedělního Dne ministerstva životního prostředí ČR, ke kterému se správa Chýnovské jeskyně přihlásila.

„Pro veřejnost program začne v devět hodin a potrvá do pěti odpoledne. Připravili jsme hry a soutěže nejen pro děti, premiérové promítání dokumentu o historii objevování, geologii a současnosti této lokality. Dále jsme přichystali model ideální jeskyně a řadu dalších akcí,“ upřesňuje nabídku správce jeskyně Karel Drbal.

To nejatraktivnější si ale nechal až na konec: v tento den se budete moci vydat do hlubin jeskyně po neobvyklé trase. Jeskyňáři s ukázkou své práce na vás počkají v jindy nepřístupných místech, odkud byly postupně objevovány trvale zatopené části. Zde budete moci pomocí projekce nahlédnout i pod hladinu vody a do míst, kam se běžně návštěvníci nemají šanci podívat.

A na cestě podzemím vás překvapí i romantika. Elektrika totiž ustoupí plamínkům svíček a ty u kaple svatého Vojtěcha vytvoří nezapomenutelnou atmosféru.

Až vyjdete zase na povrch, můžete navštívit koutek Ochrany fauny České republiky, která představí své handicapované chráněnce. Správa jeskyně také připravila několik soutěží. Výherce dostane volnou vstupenku do jeskyně. Ani ostatní však nepřijdou zkrátka, dospělý na vstupném ušetří 20 korun, takže místo obvyklých devadesáti zaplatí sedmdesát. Děti, důchodci a studenti mají vstup za 40 korun.
Křtu DVD se v deset hodin chopí ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Den ministerstva ŽP je celostátní akcí, do které se zapojily všechny resortní organizace.