Obec Chrbonín dle dostupných údajů vznikla v roce 1379 v místě, které je dnes v katastrálních mapách označeno místním názvem V Liškách. V době švédských válek byla obec z části zničena, několik domů vyhořelo.

Původní Chrbonín patřil panství choustnickému, v roce 1575 zastavil Petr Vok z Rožmberka příjmy ze vsi Oldřichu Smrčkovi z Mnichu. V roce 1593 zadlužený Petr Vok Chrbonín a několik dalších obcí prodal panu Jiřímu Homutovi z Harasova, který byl úředníkem na Bechyni.
O novodobější historii se v kronice obce dočteme mimo jiné i následující: „Chrbonín byl mnoho let zanedbanou obcí, protože spojení s většími místy bylo obtížné. Do vsi vedly jen blátivé a úvozové cesty, v zimě zaváté sněhem, málokdy přístupné koňským nebo volským potahem. Snahou starostů bylo tuto situaci zlepšit. Již v roce 1946 jednala chrbonínská delegace v prezidentské kanceláři a ještě téhož roku v Českých Budějovicích o výstavbě komunikací. Po tomto jednání byla silnice na Radenín několikrát vyměřena, ale zahájení stavby komplikovala neochota vlastníků uvolnit pozemky, přes které měla silnice vést. Až v červenci 1957, po jednání s dalšími státními orgány a s národním podnikem Vodní stavby Sezimovo Ústí, byla stavba zahájena. Nákladem 3,7 milionu korun byla prašná cesta v roce 1960 postavena. V témže roce byla od 1. září zavedena do Chrbonína pravidelná autobusová linka Tábor, Planá nad Lužnicí, Chýnov, Chrbonín a to pětkrát denně. Během následujících tří let bylo provedeno asfaltování povrchu."

Dnes je Chrbonín malebnou obcí, která ale trochu žije ve stínu sousedního Choustníku. „Ale zase tady máme klid a přátelské prostředí," říká provozovatelka místního obchůdku s potravinami Jarmila Dvořáková. „A taky se tady nekrade a je nám tu všem dobře," dodává Marie Kazdová, která si do obchodu právě přichází pro pečivo.

Výletníky by do obce obě ženy pozvaly především za krásnou přírodou. „Lesy jsou plné hub, máme zde několik rybníků, malebné louky i hezká stavení. A také příjemnou hospůdku," shoduje se majitelka obchůdku se svojí zákaznicí.

Dominantou Chrbonína je uprostřed obce stojící kaple zasvěcená Nanebevzetí Panny Marie. Kdy byla kaple postavena, není místním známo, nahradila ale původní zvoničku, jež stávala na rozcestí u čísla popisného 30. V průběhu let byla kaple a její okolí upravováno, v roce 1964 dokonce padly dvě statné lípy. První zvon v kapli, ulitý v roce 1755, zasvětili svatému Vojtěchu. Později si občané pořídili zvon nový, který v době druhé světové války vydali k roztavení. Nalezen byl v Hamburku a obci navrácen zpět. Zvon ještě používali několik let a když se poškodil, dostal se zpět svatý Vojtěch. Další jeho osud není znám. V roce 2002 byl pořízen další zvon, jehož zasvěcení Panně Marii se konalo u příležitosti druhého setkání rodáků.

Do Chrbonína se z Tábora nejlépe dostanete po silnici číslo 19 ve směru na Pelhřimov. V Chýnově uhnete vpravo na silnici do Radenína. Ve všední dny do obce zajíždí z Tábora také sedm autobusových spojů. Tři jedou přímo, u dalších musíte přestoupit v Chýnově. O víkendu se ale musíte spolehnout jen na svá vozidla, případně chodidla. Z nejbližší vlakové zastávky Křeč (trať Obrataň – Černovice – Jindřichův Hradec) je to do Chrbonína 7,5 kilometru.