Město se své ostudy nezbaví, ruiny chátrajícího pivovaru budou obyvatele 
i turisty strašit dál. Radní ani napodruhé totiž nenašli s majitelem objektu společnou řeč. Stanislav Valek na nabídku prodeje areálu městu za 
3,5 milionu korun opět nepřistoupil.

Jak nám sdělil starosta města Pavel Eybert, pražský podnikatel trvá na svém původním požadavku 4,1 milionu korun. Takovouto sumu ale není radnice za zničený objekt ochotna dát. „Bohužel momentálně možnost odkupu padla, 3,5 milionu bylo maximum, které jsme mohli z pověření zastupitelstva nabídnout," uvedl starosta Chýnova Pavel Eybert s tím, že i tato částka přesahovala o 700 tisíc korun stanovený odhad.

Obyvatelé Chýnova a hlavně pak místní školáci tak prozatím mohou zapomenout na novou tělocvičnu, která měla vzniknout na místě zchátralého pivovaru. „Pro tělocvičnu budeme hledat jiné místo. K jednání máme předběžně vybrané ještě tři další lokality, všechny v blízkosti školy, " podotkl Pavel Eybert.

Smutní jsou z neúspěšných jednání nejen radní, ale také obyvatelé, pro které je stav objektu už dlouhá léta noční můrou. „Je to smutný pohled. Těšila jsem se na slibovaný wellness areál, ale cokoliv by bylo lepšího než současný stav, kdy má člověk pomalu strach projít kolem, jestli na něj něco nespadne," posteskla si Radmila Jandová z Chýnova.

Stanislav Valek, respektive jím založená společnost Walboria, koupil pivovar začátkem léta roku 2009. V médiích tehdy sliboval jeho velkolepou přestavbu na moderní wellness hotel a dokonce naznačoval, že by v Chýnově znovu rád začal vařit pivo.
S realizací svých plánů ale nikdy nezačal. Naopak již v době, kdy hovořil o přeměně pivovaru v ojedinělé moderní relaxační centrum, se jej snažil přes pražské realitní kanceláře prodat. V roce 2010 požadoval za svůj objekt, který koupil v dražbě za cenu kolem 1,5 milionu korun, neuvěřitelných třináct milionů.

Táborský deník se v pátek snažil celý den zjistit, proč prodej zchátralého pivovaru městu opět odmítl. Telefon však nezvedal a nereagoval ani na SMS zprávu.
Pivovar v Chýnově byl založen v roce 1581. Postavit ho nechal majitel chýnovského hradu Zdeněk Malovec. Posledním majitelem byl kníže Adolf Schwarzenberg. Poté byla na pivovar uvalena národní správa. Poslední várku piva v něm uvařili tři dny před koncem roku 1948.

René Flášar