Několikrát do roka si užívá luxusních burgundských vín na degustacích i aukcích. Michal Šetka je šéfredaktorem prestižního časopisu Wine&Degustation, fotograf, publicista a degustátor, který se specializuje na víno a všechno, co k němu patří. 
V rámci čtvrtého ročníku Táborského festivalu vína přijel v pátek představit burgundská vína do Tábora.  

Co návštěvníky večera s burgundskými víny čekalo?
Večer byl procházkou po Burgundsku, asi nejzajímavějším vinařském regionu světa. Začali jsme v oblasti Chablis, zdejšími krásně minerálními bílými víny, poté jsme jeli směrem od Dijonu přes celé Zlaté návrší. Začali jsme oblastí Côte de Nuit, odkud jsou nejslavnější červená vína Burgundska, následně jsme projeli přes kopec Corton do středověkého městečka Beaune. Pak jsme pokračovali oblastí Côte de Beaune a velkými bílými víny například z vesnice Meursault. Výlet zakončíme těsně nad hranicemi Beaujolais. Řekli jsme si něco o pestré historii vinařství i o tom, jak zajímavá a různorodá vína lze udělat pouze ze dvou odrůd – Pinot Noir a Chardonnay. Samozřejmě se mnoho vín také ochutnávalo, a vzhledem k tomu, že v rámci své práce dost cestuji a v Burgundsku jsem téměř jako doma, vše jsem doplnil fotografiemi z míst, kam se člověk jen tak nedostane. Z vinic, kde rostly hrozny i ze sklípků, kde víno zrálo.

Kromě nesporné kvality jsou ještě něčím tato vína specifická?
Především neuvěřitelnou rozmanitostí. Pro člověka, který je zde poprvé, je až nepochopitelné, jak rozdílná vína mohou vznikat z vinic vzdálených jen pár metrů od sebe. Pro mnohé lidi jsou velká burgundská vína vrcholem vinařského světa. Burgundsko není synonymem síly, ale noblesy a elegance. Není divu, že lidé, kteří již ochutnali ve světě téměř vše, se k burgundským vínům většinou stále vracejí. Burgundsko totiž dokáže pokaždé něčím překvapit.

Čím jsou způsobeny mnohdy astronomické ceny za tato vína?
Burgundsko je krásná a tradiční oblast, rozlohou ale není příliš veliká. Plocha vinic je zde jasně dána, stejně jako možné výnosy. Navíc většina vinic je historicky rozdělená mezi mnoho vlastníků, produkce je tedy většinou velmi malá. A toto vše platí mnohonásobně pro ty nejlepší vinice, ze kterých vznikají vína, která jsou, souhlasím, prodávána mnohdy za opravdu astronomické ceny. Tato vína pochází většinou z vinic označených jako Grand Cru a uvědomte si, že toto označení nese jen 1,4 procenta burgundských vinic. A o moc lepší to není ani s vinicemi Premier Cru, kterých je jen 10 procent. Tyto vinice mají svá specifika, složení půdy, mikroklima, které nikde jinde v Burgundsku ani na celém světě nenajdete. Každý rok jsou zde tedy schopni vyrobit jen velmi omezené množství vína pro celý svět, často jen několik sudů o objemu 228 litrů. Poptávka po těchto vínech je v současnosti mnohonásobně vyšší než nabídka a těch nejlepších burgundských vín najednou začíná být málo. A samozřejmě nelze zapomenout na práci, um a slávu některých vinařů, kteří kvalitě svých vín dlouhodobě podřizují vše, a svět o tom ví. Jejich vína jsou pak opravdu drahá.

Jsou tato vína dostupná i pro běžného konzumenta?
To je samozřejmě záležitostí priorit a definice dostupnosti. Je otázkou, jestli si chcete koupit několik podprůměrných láhví týdně, nebo si za stejné peníze opravdu užít jednu skvělou, jestli je pro vás dostupné si zajít do hospody dát deset piv a dva panáky, nebo si za stejnou cenu koupit „pouze“ jednu láhev vína. Burgundská vína jsou obecně většinou dražší než vína z jiných vinařských oblastí světa. Nikdy je nekoupíte za sto dvacet korun, to prostě nejde. Cena bude vždy začínat okolo tří set korun. V kategorii Premier Cru se většinou nedostanete pod sedm set korun, ale můžete za ně zaplatit i několik tisíc a ceny vín z vinic Grand Cru začnou několik stovek nad tisíci korunami a mohou se vyšplhat do desetitisícových částek.

To si nemůže dovolit každý.
Jejich cenu musíte vnímat spíše jako cenu uměleckého díla a toto přirovnání je poměrně přesné. Ochutnáváte něco, co vzniklo působením neopakovatelných podmínek výjimečné oblasti, desítky, mnohdy i téměř sto let starých keřů révy, o které se staraly generace lidí, ochutnáváte výsledek několik set let staré tradice, která se zde pečlivě předává a chrání. Pijete víno z vinic, na kterých lidé neváhají pracovat v jakoukoli denní či noční dobu, přesně tehdy, když je to potřeba, a které ještě v jedenadvacátém století obdělávají často pouze za pomocí koní, jen proto, aby v nich zachovali co největší přírodní rovnováhu. 

Tábor hostí nejdelší ochutnávku vín

Táborský festival vína je nejdelším festivalem vína a gastronomie v ČR a největší přehlídkou českých a moravských vín na jihu Čech. Letošního IV. ročníku se zúčastní špička moravských a českých vinařů, degustátorů i sommeliérů. V průběhu sedmnácti dní budou moci návštěvníci festivalu ochutnat nejen vína předního vinaře  Josefa Valihracha, ale i Miloše Michlovského, vinařství Kosík, Volařík, Kolby, Labros, Šebesta, Kořínek, Skoupil, Proquin, Ilias, Kraus a Vybíral. Ze zahraničních vín budou pak zastoupena vína rakouská, novozélandská i slovenská. S poznáním vín pomohou lidem přední sommeliéři a degustátoři Ivo Dvořák, Klára Kollárová, Branko Černý, Michal Šetka či Libor Nazarčuk.

„Nic lepšího sehnat téměř nemůžeme. Návštěvníci festivalu jinde tolik vinařských a sommeliérských hvězd na jednom místě nenajdou,“ řekl pořadatel Táborského festivalu vína Jiří Blafka.
Festival nabídne do soboty 31. března devatenáct vinných, gastronomických a kulturních zážitků – degustace, degustační večery jako snoubení vína a sýrů, zvěřiny, sommeliérskou show, ochutnávku pravých champagne a burgundských vín nebo degustační minimum. 

Maraton akcí uzavře 31. března celodenní přehlídka vín v klubu Milenium, kam se přihlásilo 25 vinařství z ČR i zahraničí. K ochutnání bude 250 vzorků.  

Sledujte web festival-vina.cz, řada ochutnávak je již beznadějně vyprodaná. 

David Peltán