Sraz jsme měli na Žižkově náměstí a chvíli se zdálo, že výsledek naší práce dnes neuvidíte. Kateřině Bláhové, Olze Bastlové i Michaele Petrovou zablikalo v mozku červené světýlko: pozor, ještě na té radnici nesedíš! Nesedí, musí ve středu úspěšně projít hlasováním v zastupitelstvu, ale stačí ovládat sčítání do dvaceti, abychom je už mohli brát jako hotové místostarostky.

Na mě a sýr

Kde jsme se včera zastavili, budily pozornost. Kolega fotograf David Peltán sice spoušť mačkal rychle, ale s jedním záběrem si nevystačil, tak bylo na poznámky od známých dost času. „Teď vím určitě, že modelkou bych být nechtěla," reagovala Olga Bastlová na pokyny fotografa, kam s rukama, kam otočit hlavu, že se mají dívat na něj a ještě ho odměnit úsměvem. Pozornost veřejnosti je jednou ze stinných stránek, které je čekají. Na vlastní kůži to už zažila Olga Bastlová, která na radnici pojede druhé kolo. Focení brala jako součást svého postavení. „K této funkci to asi patří, takže o tom už moc nepřemýšlím," připouští.

Co na sebe?

Pod vlivem úterního slunce bylo v plánu, že na focení odloží kabáty. Podle toho měly přizpůsobit svoje oblečení. „Ráno jsem před šatníkem stála asi dvě minuty, protože jsem si to rozmyslela hned v to úterý. Při oblékání se řídím pocitem, aby mi bylo dobře," svěřila se Kateřina Bláhová, která jako jediná zvolila delší sukni. Její budoucí kolegyně sáhly po černých kalhotách.

Olga Bastlová přišla černobílá. Nejvíce ze svého soukromí získanou funkcí vystoupí právě Kateřina Bláhová. „Toho se ale nebojím, já doufám, že na veřejnosti vždy budu mít co říct, a to je nejdůležitější."

Jde však s vlastní kůží na trh a jak říká, hroší kůži nemá. Ale „otrlost" má na rozdávání. Olga Bastlová už ví, že je třeba přitvrdit. Svým budoucím kolegyním přesto radí, aby si i v situaci, kdy budou toužit po kůži hrocha, zachovaly vlastní tvář, pod kterou je jejich okolí zná a pro niž jim voliči dali hlas.

„Občas my ženy přistoupíme na linii mužů, přesto v nás ale ta ženská část stále zůstává," zamyslela se nad rolí „ženy, která vládne mužům." Michaela Petrová si na focení výborně sladila oční stíny s tričkem. „Ale já se líčím pokaždé stejně," bránila se vehementně jakémukoli náznaku výjimečnosti.

Výběr oblečení prý pro ni nebyl složitý. „Já ještě nemám nakoupeno, tak to šlo rychle," vysvětlila se smíchem s tím, že nakupovat půjde, až na radnici skutečně usedne. Černé širší kalhoty sladila s jasně fialovým tričkem a rozhodně tím nic nezkazila.

Zastupitelka za Stranu zelených na kandidátce sdružení Jinak! na sebe hodně upozornila již před lety, kdy se začalo mluvit o bagrování Jordánu. Ani na zastupitelstvech nikdy nemlčela. Prosadit se rozhodně umí. „Jinou taktiku nepromýšlím, chci udělat něco pro lidi, ne pro taktiku."