Primář motolské neurologie Aleš Tomek se řadí mezi naše špičkové odborníky a v Táboře nyní vedl dvoudenní seminář zaměřený na obávané mozkové příhody.
Také si po Starém Městě s kolegy zaběhal. Kampaní Čas je mozek apelují na veřejnost, aby se naučila bezpečně rozpoznat příznaky mozkové mrtvice, a také přináší peníze pro lidi po mrtvici. V Táboře vyběhali přes 28 tisíc.

Myslíte si, že příznaky stále neznáme?

Neznáte. Podle různých průzkumů je až dvě třetiny lidí nezná. Přitom rozpoznání příznaků je pro pacienta zásadní. Pokud se k odborníkovi dostane včas, třeba za hodinu a půl, má dvakrát i třikrát větší šanci dopadnout dobře. A také se dostat hned do iktového centra.

Uvědomím si, že mi hrozí mrtvice? Bude mě třeba bolet hlava?
Ne všichni mají tak těžký nález, aby padli k zemi a sami si sanitku nemohli zavolat. S lehkou mrtvicí příznak pocítíte, například povislý koutek nebo mírně nešikovnou ruku. Ale i v těchto případech si volejte sanitku, protože stav se může zhoršit. Mrtvice v podstatě nebolí, bolest hlavy proto není primárním příznakem. Velmi krutá bolest nastane při krvácení mezi mozkové pleny. Téměř polovina pacientů při něm zemře. Tento typ ale naštěstí tvoří jen asi 1,5 procenta všech mrtvic.

Máme v mozku kritické místo, kde k ní dochází nejčastěji?
Nemáme, k ucpání může dojít kdekoli. Typické místo proto neexistuje.

Který typ mrtvice převládá: ucpaná nebo prasklá céva?
V 95 případech jde o ucpání.

Je běžné, že po těžké mrtvici se člověk už nenaučí mluvit?
Snad si nepamatuji, že by se pacient alespoň trochu nezlepšil. Vždy záleží na rozsahu mrtvice a také na věku. Čím mladší, tím větší šance. Neurony jeho mozku jsou totiž ještě dost plastické, a proto se dokážou nově propojit.

Jak si udržet zdravý mozek?
Zdravým životním stylem. Jíst stravu s důrazem na zeleninu a ovoce, hýbat se, nemít nadváhu, pravidelně si měřit tlak, cukr, tuk a nepodceňovat srdeční arytmii. Nepravidelný srdeční rytmus je velmi závažnou příčinou, až z 30 procent.

Na jakém místě žebříčku úmrtnosti stojí mrtvice?
Na třetím. Po srdečních selháních a nádorových onemocněních. Ročně u nás zemře lehce přes sto tisíc lidí, z toho asi deset tisíc na cévní mozkovou příhodu. Naštěstí za posledních pět let výskyt o stovky lidí ročně klesá. Skoro až o dva tisíce za rok. A my se stále snažíme, aby výsledky byly ještě lepší.