„Budova bašty stojí na pozemku města, ale to k ní nemá přístup ani z jedné strany. V minulosti jsme přemýšleli o rekonstrukci, ale nebyly finance.

Právě i kvůli špatnému přístupu se opravy nezrealizovaly," vysvětlil místostarosta Jiří Beneš.

Bechyňští proto na minulém zastupitelstvu jednomyslně odsouhlasili její prodej za částku dvacet tisíc korun. Suma je podle místostarosty odpovídající. Nový majitel totiž bude muset vynaložit velké finanční prostředky nejen do jejího zpevnění.

„Bašta je ve velice špatném stavu. Zdivo má výraznou prasklinu a střecha je na strhnutí. Nový majitel bude řešit dost obtížné věci z hlediska rekonstrukce. Objekt je prázdný a původní patro se nedochovalo. Zůstal jen zaklenutý přízemní prostor. Navíc celek musí zůstat pohledově zachovalý," popsal stav památky Jiří Beneš.

Kupující je majitelem pozemku, se kterým bašta sousedí. Vedle budovy je i malá zahrádka, kterou bude mít prozatím v pronájmu.

„Bašta šla do prodeje i s pozemkem, na kterém stojí. Zahrádka vedle zůstane prozatím v pronájmu. Jakmile se vyřeší vlastnické vztahy, tak potom je pravděpodobné, že novému majiteli bašty město odprodá i zahrádku," dodal Jiří Beneš.