Na základě přislíbené dotace z ministerstva kultury započaly práce na sloupu s pozlacenou sochou Panny Marie a sochách sv. Josefa a sv. Jana Nepomuckého. Svou původní krásu by měly nabýt díky péči jihočeských restaurátorů Jana Koreckého a Lukáše Hosnedla.

Zákulisí této sledované renovace odkrývá Dagmar Buzu, vedoucí oddělení územního plánování a památkové péče při Městském úřadu Soběslav. „Každé z děl má své kouzelné detaily, a dokud jsme viděli, jak opravdu vypadají, přistoupili jsme k renovaci,“ poznamenala.

Přece jen rychleji zapracoval zub času na sochách svatých před východním průčelím kostela sv. Petra a Pavla. U jejich vzniku je v památkovém katalogu zapsán letopočet 1759.

„Obě sochy jsou z pískovce, a ten vlivem ovzduší i umístěním pod stromy dost trpí. Ať už se jedná o lišej a jiná opotřebení. Sloup je přece jen odolnější, protože je v něm použita i žula,“ potvrdila Dagmar Buzu a dodala. „Pro započaté práce používáme slovo obnova. To ale vlastně není správné označení. Raději než novou vizáž bychom jim totiž chtěli uchovat tu starou a autentickou, a to do všech těch jemných detailů.“

Zvláštní pozornost si vyslouží pozlacená socha Panny Marie na sloupu z let 1713 – 1714, který sami Soběslavští označují zažitým přívlastkem morový. Vyžaduje ji použitý drahý materiál.
„Restaurátoři budou pracovat s pravým zlatem. Na rozdíl od náhražky si totiž zachová svou původní krásnou barvu. Zlato zdobilo sochu Panny Marie dodnes a zůstane tam i nadále,“ přislíbila vedoucí oddělení, které má na starosti městské památky.

Přesné datum, kdy budou všechna tři barokní díla znovu „vysvléknutá“ z lešení a navrácena obdivu obyvatel a návštěvníků města, určeno není.

„Taková práce se pochopitelně musí dělat pomalu a hodně opatrně. Vykonávat ji mohou pouze vybraní lidé, kteří mají povolení k restaurování památek s uznáním odborné kvalifikace,“ zdůrazňuje Dagmar Buzu.