Všechny se týkají stanovení výkupní ceny pozemků pro stavbu silnice, v Táboře známé jako přeložka Vožická – I/19. Zatímco podle prvních dvou odhadců by majitelům půdy musel Tábor vyplatit 300 nebo 682 korun za každý čtvereční metr, třetí posudek cenu snížil na 240 korun. S touto sumou již radní u majitelů půdy začali vyjednávat výkup pro silnici, již postaví Jihočeský kraj.

Psali jsme: Politici se napadají za obchvat ze Slap k Tescu

Jak uvedla místostarostka Michaela Petrová, jsou si vědomi, že každý majitel s prodejem nemusí souhlasit. „Jde celkem o třicet vlastníků, kterým jsme vysvětlili, jak je tato spojnice důležitá. Ještě sice všichni nekývli, ale doufám, že se domluvíme,“ věří radní pro dopravu s tím, že v nutných případech se opřou o status veřejného zájmu, jenž cílí na „všeobecné dobro a společenský blahobyt“, byť právě při výkladu těchto termínů vzniká mezi stranami nejvíce konfliktů.

Čtěte také: Tábor by mohl dostat sedm let k dobru

Tábor potřebuje získat přes 57 tisíc čtverečních metrů. Přeložka povede dopravu podél dálnice D3 a na konci obou etap propojí Měšice s Vožickou ulicí a silnicí od Písku, která řidiče navede na dálnici. Aby Tábor stavbu urychlil, nabídl kraji finanční pomoc právě s výkupem pozemků a zajištěním všech dokumentů a povolení ke stavbě. Silnice má od dopravy ulevit především lidem z Čekanic, ale již také v lokalitě kolem Zavadilské ulice.

První etapa stavby propojí Chýnovskou ulici s Vožickou. Druhá pak naváže z Vožické na silnici od Písku I/19. U přivaděče na dálnici kraj vybuduje novou kruhovou křižovatku.

Také jsme psali: Z Měšic poslali další petici

Jihočeský kraj počítá, že v Táboře proinvestuje kolem 200 milionů korun. Tento koridor má dlouhodobě ve svém územním plánu.