Jeden ze strážců zákona přijal 10. února 2010 telefonické oznámení Pavla Malhockého na tísňovou linku 158 o tom, že na něj zbraní útočil jeho nevlastní syn Jan Heidinger, který později Malhockého i jeho manželku zavraždil.

Podle soudu policista ve funkci operačního dozorčího oznámení důkladně neprověřil, proto nemohlo být přijato opatření k ochraně Malhockých. Operační dozorčí pak Pavla Malhockého přepojil na druhého potrestaného policistu, jenž na místo útoku vyslal hlídku bez dalších instrukcí. Podle soudu také zlehčoval informaci o údajné střelné zbrani útočníka a Malhockého prostřednictvím hlídky poučil, že v případě dalšího napadení se má opět spojit s policií. Při tomto napadení už ale Heidinger zabíjel.

Za to Okresní soud v Českých Budějovicích oba muže odsoudil k odnětí svobody na osm měsíců podmíněně na dva roky. Rozsudek vloni v květnu potvrdil i krajský soud.

Místopředseda Krajského soudu v Českých Budějovicích Jiří Šťastný potvrdil, že amnestie by se na odsouzené policisty mohla vztahovat. „O příslušném spise jsme ale zatím nejednali," doplnil.

Z amnestovaných, kteří si v českobudějovické vazební věznici odpykávali nepodmíněný trest odnětí svobody, už byli propuštěni všichni, na něž se podmínky amnestie vztahovaly.

Ačkoliv původní odhady hovořily o šedesáti amnestií očištěných vězních, počet nepodmíněně odsouzených, kteří díky zásahu prezidenta znenadání nabyli svobody, se vyšplhal na 80.

Toto číslo už by se podle Jiřího Šťastného měnit nemělo. Rozdíl mezi odhadovaným a skutečným počtem amnestovaných místopředseda krajského soudu vysvětlil i tím, že pracovníci Vězeňské služby ČR příslušné spisy připravovali narychlo v noci z 1. na 2. ledna, a tak nestačili napoprvé všechny případy, jichž by se amnestie mohla týkat, vyhledat. „Později prohlíželi spisy opakovaně, a tak se počet amnestovaných zpřesňoval," podotkl místopředseda krajského soudu.

Po víkendu by pak soudci měli začít projednávat spisy podmíněně odsouzených či lidí vykonávajících obecně prospěšné práce.

Rodinní příslušníci řady z těchto odsouzených se nyní obracejí například na českobudějovickou Poradnu Eva pro ženy a dívky v nouzi. „Zajímá je hlavně to, zda se amnestie vztahuje i na jejich příbuzné a jak mají dále postupovat," zmínila pracovnice poradny Lenka Bouchalová. „Všem doporučujeme, aby vyčkali, než je vyrozumí soud."

Na poklidný průběh cest amnestovaných vězňů do jejich domovů či za rodinami dohlížejí jihočeští policisté. Jejich mluvčí Jiří Matzner v pátek sdělil, že policie je připravena na případné problémy reagovat tak, aby zajistila veřejný pořádek, bezpečnost majetku občanů, jejich života i zdraví.

"Zatím jsme žádné výraznější problémy nezaznamenali. Jen ve čtvrtek dopoledne jeden propuštěný muž napadl v Českých Budějovicích pod vlivem alkoholu svou bývalou manželku a syna," popsal Jiří Matzner a doplnil, že agresora policisté převezli na záchytnou stanici a jeho čin nyní budou řešit jako přestupek na úseku občanského soužití. "Jak se návraty propuštěných osob podepíší na kriminalitě v kraji, to ukáží až následující měsíce," doplnil Jiří Matzner.