Plánský projekt: Vznik amfiteátru odsouhlasili zastupitelé už v roce 2009. Jenže s horlivým nástupem přišel i rychlý konec. Nejprve měl stát za tenisovými kurty, poté za řekou, kde byly problémy s odkupem pozemků. • Plánští tedy schválili jeho stavbu na zdejším ostrově, kde se pořádají kulturní akce. Radnice nechala zpracovat projekt, zastupitelstvo odsouhlasilo návrh na podání žádosti o dotaci.

Přijetí dotace na přírodní amfiteátr se zastupitelům zkomplikovalo. Místo aby peníze přijali, celý projekt za téměř osm milionů smetli o jeden hlas ze stolu. Důvod? Na zdejším ostrově je hlediště v rozporu s územním plánem. Ten stavby na veřejné zeleni zakazuje. Tomu ale při hledání vhodného místa ve městě nevěnovali dostatečnou pozornost.

Aby se stavba zachránila, musely by se podle starosty Jiřího Šimánka změnit regulativy v územním plánu. Takový postup by musel odsouhlasit také poskytovatel dotace. „Mrhá se tady lidskou prací a i penězi. Do projektu se zatím vložilo asi tři sta tisíc korun. Podrazili jsme nohy sami sobě, když jsme schválili stavbu, která není v souladu s regulativem," přiznává starosta Jiří Šimánek.

Ačkoli již loni měli zastupitelé v materiálech informaci o tom, že stavba na ostrově je v rozporu s platným plánem, schválili ji. K přiznání chyby se ani nikdo moc nemá. „Veřejnoprávní smlouva byla vystavená protizákonně. Mělo se to řešit v době, kdy se rozhodlo o celém projektu. Nevěděl jsem, že nelze na ostrově něco stavět," argumentoval místostarosta Jiří Rangl na jednání zastupitelstva. O problému podle svých slov nevěděl ani další zástupce Zdravé Plané Pavel Kubec.

Jak zmínil Jiří Rangl, Zdravá Planá amfiteátr odmítala. Ovšem při schvalování mu zelenou také dala. 
Například podle radního za ODS Stanislava Vyhnala k pochybení došlo. „Je to zřejmé. Důležité je se bavit o tom, jaká je cesta k nápravě a jak by se dala přepracovat regulativa územního plánu tak, aby neblokovala výstavbu v průmyslové zóně," upozorňoval radní. Na to, že došlo k pochybení, upozornil člen stavební komise a člen Zdravé Plané Martin Pobuda. Svoji výtku ale nesměřoval nejprve na radnici, nýbrž  rovnou na stavební úřad v Sezimově Ústí, pod který Planá spadá.

„Tak závažná stavba by si zasloužila více pozornosti, ale projekt proběhl v tichosti. Cítil jsem povinnost informovat lidi. Jako stavební komise jsme poradním orgánem, ale vůbec jsme nebyli osloveni," obhajoval své jednání Martin Pobuda s tím, že není pro stavbu amfiteátru.
„Je ostuda, když se o našich chybách musíme dozvědět od cizích lidí," reagoval na něj starosta Jiří Šimánek.

Někteří zúčastnění občané na jednání zastupitelů s postojem Martina Pobudy nesouhlasili. Odsoudili hlavně to, že radní obešel. Jiní zase například nevěřili, že by Evropská unie uvolnila peníze na záměr, o kterém neví, zda projde změnou územního plánu.
Po hodinovém dohadování, kdo kde pochybil, nakonec zvedlo pro amfiteátr ruku sedm zastupitelů, tři byli proti a dva se zdrželi. Aby projekt prošel, a tím i přijetí dotace, musela by mu dát zelenou nadpoloviční většina, tedy alespoň osm zúčastněných.

Amfiteátr na ostrově měl mít kapacitu pro 750 lidí a z půlkruhového hlediště by návštěvníci sledovali festivaly nebo slavnosti. O jeho stavbě se mluví už od roku 2009, ale průběžně se měnily lokality, kde má stát.