Sochu připomíná prázdný podstavec

Nadějkov - Policisté žádají veřejnost o pomoc a spolupráci při pátrání po zloději sochy sv. Jana Nepomuckého, která stála na okraji Nadějkovs u pravého okraje vozovky na příjezdu od  Jistebnice. Jedná se národní kulturní památku přibližného stáří 200 let, jejíž hodnota je odhadována na půl milionu korun. Vlastní socha je zhotovena z jemnozrnného pískovce a je vysoká 144 centimetrů. Dle zatím zjištěných skutečností měla zmizet v době od sobotního dopoledne do neděle 24. ledna ráno. 

"Vyzýváme tímto každého, kdo se v uvedené době na jihovýchodním okraji Nadějkova pohyboval a mohl by k uvedenému skutku poskytnout jakékoliv další důvodné informace, a to jak k pohybu podezřelých osob, s největší pravděpodobností s vozidlem, tak k výskytu či případné nabídce prodeje uvedené sochy, aby své informace předal táborským policistům na telefonní lince 974 238 700 či lince číslo 158," vyzývá mluvčí jihočeských policistů Miroslav Doubek. 

Z místa nehody ujel

Sezimovo Ústí - S objasněním by svědci  mohli pomoci i u nehody,  která se stala v pondělí krátce před osmou ráno v ulici Rudé armády. Sdrazila se tu  dvě osobní vozidla, kdy řidič Mazdy 6 modré barvy na místě zastavil, druhý řidič blíže neurčeného typu auta tmavé barvy však ani nezastavil a odjel. Na poškozené mazdě vznikla škoda ve výši odhadem 15 tisíc korun.

Policisté nyní pátrají uprchlém účastníku nehody a vyzývají ho, aby se spojil s táborskými dopravními policisty a podal ve věci vysvětlení. Učinit tak může nejlépe po telefonické domluvě na čísle 974 238 250 na služebně dopravních policistů v budově na Soběslavské ulici, u Sídliště nad Lužnicí v Táboře. Svým svědectvím může pomoci i každý kolemjdoucí a zejména lidé z nedaleké zastávky MHD. Také oni mohou vytočit uvedená čísla.

Naměřili mu téměř tři promile

Slapy - Trestní řízení zahájili policisté proti muži středního věku z Táborska. Je důvodně podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V sobotu, krátce před polednem, usedl za volant svého auta Škoda Fabia a vydal se na cestu. Auto však nebyl schopný udržet na silnici, takže skončil v příkopu. Na místě bylo policistům hned jasné, proč se tak stalo. V dechu řidiče naměřili bezmála tři promile alkoholu.  

O potrestání řidiče rozhodne soud. Za uvedené jednání mu hrozí vězení  až jdo ednoho roku, pokuta nebo zákaz činnosti. Za volant zcela určitě na nějaký čas legálně neusedne. Pokud by tak učinil, dopustil by se dalšího trestného činu, a to maření výkonu úředního rozhodnutí. Na jeho porušení trestní zákoník pamatuje i trestem odnětí svobody na dobu až tří let.